Podpora v dojceni

Andrea    20.05.2019, 12:42

Dobry den, potrebovala by som asi trochu podporiť, dcerka ma 19mesiacov, je dojcena na požiadanie, ma dni kedy jedlo ani nepotrebuje, par lyziciek, dojčenie je pre ňu zdá sa uzasne, zaspava na cicku na obed aj večer, v noci spi s nami, a keďže sa niekolko krat zobudi ma zdroj k dispozícii stale. Posledných par tyzdnov ale zaspava aj hodinu a pol, a cely cas pije, ked to tak dlho trvá, uz ma bolia bradavky, ked jej cicik ale zoberiem hrozne place, nepomáha ziadne vysvetlovanie. Sem tam sa ale stane ze sa velmi povracia, aj včera som celu postel musela prezliecť:-/ tazko povedat preco ju naplno. Nerobi mi problem ju uspat dojcenim, ale len ked to trva do pol hpdiny, viac ako hodinu dojcit to uz nezvladam. A to ani nehovorim o tej gymnastike, keďže miluje striedať prsniky, jeden max tri minuty.. takze aj noci len vymieňam, a ked mi este tu druhu bradavky zmoli tak ma ide porazit.. podporiť by som ale hlavne chcela z osobných dôvodov, ide o ten vplyv na zdravie matky.. ked to zosumarizujem: vlasy mi stale hrozne padaju, dasna mi neustale krvacaju, mam zapachajuci vytok a taktiez z podpazusia citim neustale zapach, aj tesne po dôkladnom umyti. S tymito vecami som nikdy problem nemala, dost mi to znepríjemňuje život. Radila som sa aj s doktormi, a ze to za to ze dojcim. Menstruaciu som ešte nedostala, chcela by som coskoro otehotniet, ale tomu zatial nechávam voľný priebeh.. Dakujem za kazde podporne slovo ;-) o tychto veciach sa nehovorí ľahko;-/

Milá Andrea,

tento vek bábätka je pomerne typickým obdobím, v ktorom ženy potrebujú zažívať veľa podpory. Ich bábätko je stále ešte veľmi maličké a dojčenie je stále veľmi intenzívnou formou starostlivosti, ale na druhej strane, tieto ženy sa o bábätko starajú už mnoho mesiacov a mnohé majú pocit, že to nikdy neskončí. A na rozdiel od potrebnej podpory, ktorú by mali dostať, musia často ešte navyše dojčenie obhajovať voči svojmu okoliu, ktoré už často hovorí, že dojčenie nemá po roku zmysel. Dojčenie má v našej krajine len slovnú podporu a aj to len do približne 6 mesiacov. Praktickú podporu nezažíva. Dôkazom toho je aj to, že dojčenie sa aicky považuje za vinné zo všetkého, čo sa v živote matky deje. Vaše zdravotné problémy si vyžadujú skutočné medicínske riešenia a nie obviniť z nich dojčenie. Nedáva to žiadny zmysel. Ak by dojčenie spôsobovalo takéto problémy, potom by nimi trpeli takmer všetky dojčiace ženy, ktoré dojčia staršie bábätko. A to tak nie je. Vaša situácia má svoj konkrétny dôvod. Odstavenie ju nijako nezlepší, nehovoriac o tom, že budete zbytočne podstupovať riziká predčasného odstavenia pre svoje zdravie a najmä pre zdravie svojho dieťatka. Počas dojčenia môžete podstúpiť potrebnú prípadnú terapiu.

Ohľadom návratu menštruácie si prečítajte túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4113

Správanie dcérky, ktoré popisujete, je bežné pre ročné dojčené deti. Je v poriadku, ak dieťa zaspáva na prsníku a je normálne, ak potrebuje počas spánku blízkosť matky. Aj keď sa vám to nemusí zdať úplne pohodlné alebo praktické. Táto skutočnosť nesúvisí s tým, či na prsníku vtedy papá alebo nepapá, dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko, dieťatko, ktoré sa uspáva na prsníku, by sa neuspalo rýchlejšie, keby tam pilo mlieko.

Veľká časť negatívnych pocitov z tejto situácie je spôsobená tým, že ľudia v súčasnosti majú inú predstavu toho, čo by deti mali robiť - napríklad použitie cumlíka, ktorý by dieťa malo pri zaspávaní napríklad hodinu či dve v ústach, sa nepovažuje za problém. 

Takmer identickú otázku sme riešili nedávno v našej poradni a určite vás povzbudí množstvo reakcií na takúto skúsenosť na našom Facebooku.

Tak ako mnohé iné situácie v materstve, ani táto nepotrvá večne a už v priebehu krátkej doby sa bude dcérka zase správať inak. Dovtedy je možné pokúsiť sa hľadať iné spôsoby, ako naplniť svoje potreby a pritom umožniť dcérke, aby mala možnosť spinkať tak, ako to potrebuje.

Niekedy takéto dlhé zaspávanie súvisí aj s tým, že je dieťa ukladané na spánok v čase, keď ešte nie je úplne unavené, a tým pádom prechod k skutočne tvrdému spánku trvá dlhšie. 

Niekedy sa dá uspávanie urýchliť možno tým, že by ste dcérku uspali dojčením a zároveň nosením v nosiči a potom po uspatí by ste ju položili na spánok do postele (toto predpokladá, že zaspí tak tvrdo, že ju budete môcť položiť, ale vyskúšajte to). 

Skúste domáce práce začať robiť spoločne s bábätkom, keď je hore.  A jeho spánok využite na spoločný oddych (prípadne si pri tej plytkej fáze spánku čítajte alebo spite). 

Okrem toho vám odporúčame navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

na ktorej by ste mohli získať podporu a povzbudenie a tiež tipy od iných mamičiek, ktoré takúto situáciu riešili. Navyše si v podpornej skupine môžete nájsť priateľky s dojčenými bábätkami a máme skúsenosti, že ak sa skupina takýchto mamičiek stretáva aj mimo podporných skupín, tak jeden z modelov, ktoré môžu dobre fungovať, sú, že sa stretávajú vždy u niektorej z mamičiek a táto mamička si zatiaľ upratuje alebo varí a priateľky sa spoločne starajú o všetky bábätká. 

Ak vás bolia bradavky, tak toto má nejakú príčinu, ktorú by bolo dobré spolu s laktačnou poradkyňou odstrániť. Potom by vám dojčenie bolo príjemnejšie. Aj pre toto vám odporúčame zúčastniť sa podpornej skupiny dojčenia, pretože môžete spoločne s poradkyňou pri dojčení, ktorá skupinu vedie, prejsť aj bolestivé bradavky.

Prečítajte si aj tento článok o negatívnych pocitoch pri dojčení a podpore okolia:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/negativne-pocity/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Podpora v dojceni