Príkaz prestať dojčiť kvoli liecbe

Kamila    20.05.2019, 13:54

Dobrý den, pred 3 mesiacmi mi bola diagnostikovana hypertyreoza, liečila som sa Propycilom a občas Betaloc. Momentalne mi kvoli zlým pečeňovým testom zmenili Propycil na Thyrozol a nasadili Lagosu ma pečeň s tým, ze mam co najskôr prestať dojčiť aby som mohla brat vyššie dávky liekov na pečeň. Dcérka bude mat o 3 tyzdne jeden rok, plánovala som ju dojčiť este dlhšie ale ani jej nechcem poškodiť liekmi. Ak by som ju odstavila potrebuje este dostavať umelé mlieko? Ďakujem

Milá Kamila,

pokračujte v dojčení, táto situácia nie je dôvodom na to, aby ste prestávali dojčiť (mimochodom ročné deti, aj keď nie sú dojčené, nepotrebujú umelé mlieko, postačujú rozmanité príkrmy v dostatočnom množstve). Dojčiace matky majú právo na potrebnú liečbu. Dojčenie je skutočne dôležité a predčasné odstavenie skutočne predstavuje zbytočné riziká pre vaše bábätko, aj pre vás. Dojčenie si zasluhuje praktickú podporu, nielen slovnú. Vo vašej situácii je možné podstúpiť potrebnú liečbu. Počas dojčenia môžete užívať Thyrozol, ale aj výťažok z ostropestreca mariánskeho, aj iné lieky na pečeň, ak by to bolo potrebné. Zistite, aké lieky by vám lekár odporúčal na pečeň a môžete nám napísať na dojcenie@mamila.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Príkaz prestať dojčiť kvoli liecbe