Dvojtýždový novorodenec bojuje pri každom prikladaní

Petra    14.12.2012, 11:33

Dobrý deň, mám 2-týždňového chlapčeka, narodil sa sekciou, s pomocou laktačnej poradkyne sme našťastie dojčenie rozbehli a myslím, že aj materského mliečka máme dostatok, ale pred každým dojčením pri prsníku bojujeme s prisatím, niekedy aj 3/4 hodinu skúšame striedavo prikladať, upokojovať na hrudi /koža na kožu/, keď je už najhoršie, keď malý urputne plače, tak ho upokojím odsatým mliečkom cez cievku po prste /poradkyňa odporúčala cievku už vobec nedávať ale inak ho upokojiť neviem/. už niekoľko dní sa nakoniec vždy prisaje a makŕmi. mňa však veľmi mrzia a vyčerpávajú práve rie súboje a odťahovanie sa od prsníka. už sme skúšali dávať malému jesť, len keď sa sám zobudí /zrejme aj vďaka žltačke je spavejší a prespí aj 5-6 hodín v kuse - potom sa obávam dehydratácie/, skúšali sme ho aj budiť každé 3 hodiny, ale nakoniec vždy sme pri prsníku ťažko bojovali o prisatie. poraďte mi, ako by sa dalo toto počiatočné odmietanie a plač odbúrať. ďakujem, Petra

Milá Petra,

najlepšie urobíte, ak sa znovu spojíte so svojou laktačnou poradkyňou, pretože takéto otázky sa ťažko riešia cez internet bez priamej pomoci a pozorovania dojčenia.

Je možné, že synček sa ešte neprisáva úplne spoľahlivo a že potrebuje veľa skúšania na to, aby sa dokázal prisať bez "bojovania". Možno je všetko len otázkou času.

Keď budete s laktačnou poradkyňou, je dobré vyhodnotiť:

a) ako bábätko pije po tom, čo sa prisaje

b) hoci píšete, že máte dostatok mlieka, ak sa bábätko neprisáva spoľahlivo, jedna z vecí, ktorá môže pomôcť je zvýšenie tvorby mlieka - nevieme, aké kroky ste podnikli v tomto smere

c) je pravda, že dobré snažiť sa nekŕmiť synčeka po prste, ale na druhej strane toto môže byť príprava na prisatie, ak sa správne používa. Taktiež však treba zvážiť, či by nepomohlo dať cievku hneď na začiatku na prsník. Ak by toto pomáhalo, tak by malo veľký zmysel zvýšiť tvorbu mlieka.

d) z hľadiska prisávania je dôležité vystihnúť ten správny okamih - v prvom rade nenechať synčeka rozplakať, nájsť efektívne spôsoby upokojovania.

e) je tažké posudzovať dehydratáciu/hydratáciu, z tohto dôvodu by bolo kľúčové pozorovať dojčenie a pitie bábätka. Od toho závisí úplne všetko.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dvojtýždový novorodenec bojuje pri každom prikladaní