správne pitie

Janka    24.07.2011, 19:35

dobry den, mam takmer pol rocneho synceka,ktoreho stale dojcim. aj ked niekedy mam pocit ze mam mliecka malo a maly by chcel viac,ale pekne pribera. neviem vsak ci je dobre prisaty, lebo ja nebadam ziadne pauzy v brade, napriek tomu viem, ze kedy pije - pekne pocujem ako mu mliecko "strieka" do pusinky a niekedy pocujem aj ako mu tecie dole hrdlom,navyse on je uz taky "skuseny", ze naprazdno pit nebude a hned pústa prsník. výnimkou su len noci , kedy trochu aj dudla aj bez pitia. jeho pitie je : potiahnem prehltnem ptiahnem prehltnem.. az kym mliecko pekne ide...potom sa mu uz nechce tak tahat a pusta sa... otazka je: je mozné, ze napriek tomu ze tak dlho dojcim, je prisatie a dojcenie nesprávne?ako ho naucit, aby pil aj ked mu mliecko ide len pomaly. chcela by som dojcit aspon do roka... dakujem dakujem

Milá Janka,

je možné, že sa tvorba mlieka mohla postupne v priebehu niekoľkých mesiacov (nepozorovane) znižovať. Pri starších bábätkách nemusí byť úplne jednoduché posudzovať pauzu v brade, ale z vášho popisu vyzerá, že dokážete posúdiť synčekovo správanie veľmi presne. Je možné, že vydrží byť na prsníku iba vtedy, keď mliečko tečie rýchlo. A z toho, čo píšete sa zdá, že na priberanie mu to stačí. Napriek dostatočnému priberaniu, je dobré zvýšiť čas strávený na prsníku a prípadne odstrániť dôvody takého správania bábätka (medziiným aj cumlík, ak ho bábätko má).

Urobte tieto kroky:

1) Prečítajte si tento článok a vylúčne podľa v ňom uvedeného zoznamu iné možné príčiny, prečo sa tvorba mlieka mohla znížiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

2) Synček by zostával dlhšie na prsníku, ak by sa zvýšili tvorba mlieka. Skúste postupovať podľa tohto návodu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Oba návody z bodu 1 a 2 použite bez ohľadu na to, že sa v nich píše o slabom priberaní, čo nie je váš prípad. Bez ohľadu na túto skutočnosť sú relevantné pre to, aby ste odstránili prípadné príčiny zníženia tvorby mlieka a aby ste zvýšenou tvorbou synčeka motivovali k dlhšiemu pitiu na prsníku.

3) Pre to, aby synček zostával dlhšie na prsníku, môžete urobiť aj ďalšie opatrenia, ktoré nájdete v tomto návode:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Ochotu bábätka zostávať na prsníku, aj keď v danom okamihu práve netečie veľké množstvo mlieka, oplyvňuje okrem iného aj miera fyzického kontaktu. Ten, ak sa zvýši použitím kontaktu koža na kožu, nosením, spoločným spaním, tak sa zvýši aj satie bábätka na prsníku.

Dojčenie do roka je vo vašom prípade skutočne reálny cieľ, ak urobíte spomínané kroky a ak v ďalšom polroku budete synčekovi dojčenie ponúkať. Vzhľadom na jedinečnosť materského mlieka, na jeho imunitné funkcie, na množstvo vitamínov a rozličných nenahraditeľných látok, je pre dieťatko vynikajúce, ak je dojčené spolu so zavedenými príkrmami do dvoch rokov a potom i naďalej tak, ako vám to spoločne bude vyhovovať. Dojčenie je navyše viac než len materské mlieko a starším deťom poskytuje mnoho ďalších dôležitých vecí tak, ako je to popísané v tejto prezentácii:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pre-poradkyne/prezentacie/prezentacie-certifikat/dlhodobe-dojcenie.ppt



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > správne pitie