Prirodzené odstavenie v 2 rokoch?

Katarína    09.07.2019, 17:22

Dobrý deň, môj syn bude mať teraz v júli 2 roky, doteraz bol vždy kojený na požiadanie, na kojení bol veľmi ! veľmi ! závislý, vkuse bol na mne prisatý a celé noci som prekojila doteraz....zrazu odmieta prsník. Mal v ústach afty, tak som myslela, že ho kojenie bolí, že ho to prejde, ústa sa mu už zahojili ale on už prsník nechce, ale keď mu mlieko odsajem a dám do pohára tak vypije a povie,že fajneee mliečko...nemal nikdy ani cumlík,ani nepil nikdy z fľaše,vždy len prsník,preto nechápem,že zrazu sa ho tak ľahko vzdal,je možné,že to už je prirodzené odstavenie v 2 rokoch? Ďakujem pekne.

Milá Katarína,

je zrejmé, že dojčenie sa s bolesťou, ktorú afty môžu spôsobiť, môže byť pre dieťatko zážitok, po ktorom sa nechce dojčiť. Treba mu hlavne dať čas. Dieťatko, ktoré zažije takúto bolesť, potrebuje po takom zážitku veľa uistenia a lásky, aby sa odhodlalo znovu dojčenie vyskúšať. Stále je šanca, že sa dieťatko prisaje, zvlášť, ak už bude mať afty v pusinke úplne zahojené.

Máme skúsenosti s podobnými prípadmi, detičky sa nakoniec znova prisali, niekedy po dlhšej dobe, dokonca aj po mesiaci. Aj tu v poradni predtým písali matky detí, ktoré mali afty, problémy v pusinke či rozhryznutý jazyk a vrátili sa k dojčeniu, napríklad tu: 

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=167

A následná reakcia matky, keď sa dieťatko prisalo:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=173

Vaše dieťatko na nedojčenie ešte nie je pravdepodobne pripravené.

Napriek tomu, že toto nie je taký štrajk, ako sa uvádza v ostatných našich článkoch, prístup k riešeniu tejto situácie je vo svojej podstate podobný – z vašej strany je dôležité to, aby ste si udržiavali tvorbu mlieka (odsaté mlieko môžete dieťatku dávať do príkrmov) a poskytovať dieťatku dostatok príležitostí pre to, aby na vašom tele a hrudníku zažívalo príjemné pocity, ktoré postupne pomôžu prekonať strach sa prisať. K tomu vám môžu pomôcť opatrenia pre zintenzívnenie fyzického kontaktu:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...) – toto vám môže pomôcť prekonať vyčerpanie z nosenia dieťatka na rukách.
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Tento príbeh, tak ako mnohé iné, dopadol dobre, pani Katka nám 29.8.2019, teda o 1,5 mesiaca, poslala túto správu:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8048



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prirodzené odstavenie v 2 rokoch?