Dojcenie a nepochopenie okolia

Sandra    19.12.2012, 10:14

Dobry den, chcem Vas poprosit o radu. Moj problem suvisi s tym, ze viaceri ludia z mojho okolia nechapu preco stale dojcim nasho 19-mesacneho syna hoci som im vysvetlila vyznam imunologicky, emocionalny ci fakt, ze on sa jednoducho rad dojci. Manzelova mama mi navrhla uz ked mal syn pol roka, nech jej ho dam k nej prespat na noc. On sa vsak dodnes dojci aj v noci a vdaka prsniku zaspi ked sa zobudi. Velmi ho chcem dojcit do prirodzeneho odstavenia, lebo citim, ze je to tak spravne. Len ma trapia tie reakcie v rodine "...ona ho stale dojci a nemozeme si ho vziat na dlhsie". S babkou, tetou i dedom sa stretavame pritom casto. Nie su o nasho syna ukrateni, velmi dobre ich pozna a ma ich rad. Nechcem nase dieta zbytocne a nasilu odstavovat, aby som ostatnym vysla v ustrety. Aky je prosim Vas nazor?

Milá Sandra,

je pravdepodobné, že pochopenia okolia sa nedočkáte okamžite, ale na druhej strane práve dojčenie vášho synčeka bude to, čo pohľad okolia bude postupne meniť. Budete vzorom toho, ako to s dojčením má vyzerať a okolie to ocení až neskôr, obzvlášť, keď už váš synček bude veľký. V súčasnosti vás však asi čaká ešte veľa vysvetľovania.

Dojčené deti sú iné ako nedojčené. Generácia našich rodičov bola zvyknutá na model kŕmenia z fľaše a na to, že deti dávali k starým rodičom aj na noc alebo aj na týždeň už od veľmi maličkého veku. Táto predstava nie je aplikovateľné pri dojčených deťoch. Ľudia, ktorí nie sú na dojčenie zvyknutí, netušia, čo nočné dojčenie pre 2-ročné či staršie dieťa znamená, netušia, aké náročné by preň bolo stráviť noc mimo domu, a je pre nich nepochopiteľné, prečo by si dieťa na pár dní nemohli vziať. Vy ako matka dojčeného dieťaťa to chápete. Niektoré veci človek omnoho lepšie chápe zo skúsenosti ako len prostredníctvom teoretického vysvetľovania. Vaši rodičia a svokrovci vás budú pozorovať a postupne to tiež pochopia, ale vyžaduje si to trpezlivosť a čas. Samozrejme, že nemá zmysel odstaviť dieťa len pre to, že ostatní majú iné predstavy - rovnako, ako to nemá zmysel v prvých dňoch, keď mnohí z rodiny radia, aby matky dali dieťaťu fľašu s umelým mliekom, aby sa vyriešili problémy s dojčením. Naopak, má zmysel trpezlivo ísť príkladom, pretože toto postupne zmení to, ako ľudia vnímajú dojčenie a dojčené deti. Skúste svokrovcom i svojim rodičom umožniť to, aby so synčekom boli v čase, keď je to vhodné, aby ho čo najlepšie spoznali a aby s ním mohli tráviť čas. Práve to, že synčeka budú dobre poznať, im prenesie pochopenie, že spoločne strávená noc by bola byť nocou plnou plaču namiesto vysnenej príjemnej noci. Zároveň ich uistite, že ich čas ešte príde, jedného dňa synček sám od seba bude túžiť stráviť noc u nich a bude nadšený, keď mu to dovolíte. Všetko má svoj čas.

Možno by pre vás bolo dobré, aby ste sa začali zúčastňovať stretnutí podporných skupín dojčiacich matiek, ktoré poradkyne pri dojčení vedú v 60 slovenských mestách, pretože na týchto skupinách sa stretnete s mamičkami, ktoré riešia presne tieto rovnaké otázky, zistíte, že s tým nie ste sama a získate podporu, ktorú tak veľmi potrebujete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a nepochopenie okolia