Treba menit prsniky pri kojeni vnoci?

dana    19.12.2012, 10:01

dobry den, mam 3,5 mesacneho synceka, ktory je plne kojeny. Cez den papa na poziadanie, ako kedy- niekedy kazde 2-3 hodiny, inokedy aj kazdu hodinu- podla potreby. Vnoci sa budieval kazde 3 hodiny, vzdy som vstala a nakojila ho na vankusi striedavo raz z jedneho, potom z druheho prsnika. Teraz ked mu necham prsnik (maly spava s nami), nacucne sa sam a spi dalej, takze prespi aj 5 hodin. Moja otazka smeruje k tomu, ci nie je potrebne menit vnoci prsniky- bojim sa totiz, aby sa mi neznizila produkcia mlieka v tom druhom, ktory je aj 5 hodin "odstaveny". Mala by som vstavat a menit ich, ci nie je chyba, ak pije len z jedneho? Mam totiz silny tok mlieka (zo zaciatku), a tak by som v pripade krmenia z druheho prsnika musela vzdy vstat a nakojit ho na vankusi, inac by bol cely mokry...Maly sa vsak potom vzdy preberie a je dlhsie hore, preto mi vyhovuje, ze cucka z jedneho. Nechcem ale aby som pre moju "pohodlnost" prisla o mliecko. dakujem

Milá Dana,

vyzerá, že to, čo robíte, je úplne prirodzené a že vám to funguje, a v takých prípadoch nie je potrebné nič meniť. Pri dojčení je dôležité brať do úvahy aj praktickú stránku života a to, čo nazývate "pohodlnosťou" je normálne na to, aby ste sa v noci vyspali.

Len vo všeobecnosti: je pravda, že hladiny prolaktínu sú najvyššie práve v noci, a že nočné dojčenie podporuje tvorbu mlieka. Ak niektoré matky dojčia vždy len na jednom prsníku podstatnú časť noci, tak sa niekedy môže stať, že sa v danom prsníku tvorí neskôr omnoho viac mlieka ako v druhom a v extrémnych prípadoch, potom deti začnú prsník, v ktorom sa tvorí menej mlieka, odmietať. Jedna vec, ktorú môžete urobiť, je, že budete meniť prsníky tak, že vždy každú noc ponúknete na tých približne 5 hodín iný prsník.

Druhá vec je, že ak máte silný tok mlieka a vysokú produkciu mlieka, je kľúčové, aby ste ju takúto udržali a aby ste zabezpečili, že synček bude plne využívať všetky funkcie dojčenia, to znamená dojčenia na upokojenie a uspokojenie všetkých ostatných potrieb, ktoré sa netýkajú len pitia mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Treba menit prsniky pri kojeni vnoci?