Svrbenie očiek

Lenka    07.08.2019, 21:42

Dobrý deň. Mám takmer pol ročnú dcérku. Je plne dojčená a dojčím na požiadanie.Posledné 2 týždne som u nej spozorovala, že si často šúcha očká a noštek,ale najviac si šúcha očká pri kojení, viac na pravom prsníku. Nemôžem ju na pravom prsníku ani dokojiť, maximálne 1 minútu, potom ju musím prehodiť na druhý prsník, lebo veľmi znervóznie a očká by si vyšúchala do sčervenania. Mlieko v tom prsníku určite mám.V noci z neho pije pokojnejšie, ale aj tak si očká pretiera. Prsníky si mydlom neumývam, len čistou vodou a bradavky nie sú v kontakte ani s avivážou ani prachom. A keby aj na ľavom prsníku jej to nevadí.Prosím mohli by ste mi poradiť čo by to mohlo byť. A ešte Vás prosím o jednu radu. Začala som u dcérky s príkrmami ( mrkvičkou) 3 dni po sebe, po jednej malej lyžičke,odkedy som s tým začala, dcérka nemala ešte stolicu. Predtým mávala stolicu 2-3x denne, ale teraz nemá stolicu už 4 deň. Vetry odchádzajú, je pokojná.Obávam sa že ju z tej mrkvy zapieklo:(Mám sa niečoho obávať?

Milá Lenka,

v tejto situácii vám odporúčame ako prvý krok skontrolovať dojčenie s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Takto by ste spolu mali vyhodnotiť výdatnosť pitia a správanie sa bábätka na prsníku. Pri znížení toku mlieka totiž mnohé bábätka naťahujú bradavky, otáčajú hlavičkou z jednej strany na druhú a často môže toto správanie vyzerať ako šúchanie si očiek. Ak by to tak bolo a šúchanie očiek by s touto situáciou súviselo, potom vám odporúčame s poradkyňou pri dojčení riešiť túto situáciu podľa tohto postupu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Čo sa týka zavádzania príkrmov, mnohé odporúčania bežné v našej spoločnosti, robia z jedenia jedla príliš komplikovanú oblasť, v ktorej majú matky strach urobiť čokoľvek, aby neublížili bábätku. Nie je jediný dôvod, aby bábätká jedli jednozložkové príkrmy pozostávajúce z určitých potravín v určitom poradí. Nie je dôvod začínať práve s mrkvičkou. Nie je dôvod jednu potravinu skúšať viacero dní, aby sa „odsledovala alergická reakcia“. Vráťte sa na pár dní späť k výlučnému dojčeniu, aby sa bábätku upravilo trávenie a odporúčame vám potom nechať jedenie na bábätku, nech skúša vaše rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem, keď budete jesť vy spolu s bábätkom. Bábätká majú záujem o skutočné, rodinné jedlá. Prečítajte si k tejto téme aj tieto odkazy:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1909

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Svrbenie očiek