Zelená stolica

Eliška    23.12.2012, 16:51

dobrý deň, môj 10-týždňový syn je plne dojčený, (pri narodení 47cm a 2920g, v 8 týždnoch poradna - 5250g a 57cm) do približne 8 týždna mával peknú žltú stolicu ako praženica, potom sa to však zmenilo. začal mať riedku, vodnatú žltú s prímesou hlienov. trvalo to asi týžden a potom sa stolica zmenila na zelenú vodnatú a sú v nej fliačky podobajúce sa špenátu. boli sme u dr. tá má podozrenie na laktózovú intoleranciu. (najprv si myslela že je to hladová stolica, ale za 2 týždne pribral 1 kilo). vzala aj stery. výsledky zatial nemám. ja mám tiež laktózovú intoleranciu, velmi sa snažím nejesť nič mliečne (avšak dakedy sa najde, že zjem nejaký koláč z pekárne, o ktorom neviem či obsahuje laktózu alebo nie). na odporučanie doktorky som mu začala davať aj infant dophilus, už 4.deň ale zatial bez zmeny. dojčím ho na požiadanie: ráno 6.30, 9.30, 11,30 alebo spi dlhšie až do 13.30, 15.30-16.00 (kedy ako spi), 18.00-18.30, 20.30-21.00, dakedy sa zobudi o 00.30 ale velakrat vydrží do 3.00 až 4.00. niekedy si podvečer pýta každú hodinu. obvykle papá 10 až 20 minút. stravujem sa normálne, nejem len velmi korenisté jedlá. čo mám robiť aby mal znova praženicovú stolicu? inak je to zlaté, usmievavé dieťa, nemáva ani koliky, ale zato má drobné vyrázky na hrudníku, ekzém na koreni nosa. dakujem za odpoved

Milá Eliška,

samotný vzhľad stolice nie je dôvodom na znepokojenie. Ak je synček vo všeobecnosti spokojný, dobre priberá a dobre na prsníku pije, tak potom vzhľad stolice nie je dôležitý.

Všetko to, čo ste napísali, poukazuje na to, že je vysoko nepravdepodobné, že by váš synček mal laktózovú intoleranciu. Táto diagnóza sa objavuje často a najčastejšie nesprávne a navyše sa zamieňa za alergiu na bielkovinu kravského mieka. To, že vy máte laktózovú intoleranciu nič nevypovedá o tom, ako je na tom váš synček - dospelí často získajú laktózovú intoleranciu. To, že vynechávate mliečne výrobky, obsah laktózy v materskom mlieku, laktóza v materskom mlieku vždy bude v približne rovnakom množstvo bez ohľadu na to, či kravské mlieko pijete alebo nepijete. Jej obsah sa tým nedá ovplyvniť. Laktóza v materskom mlieku je potrebná pre správny vývoj bábätka. Dôsledné vynechanie kravského mlieka zo stravy môže niekedy pomôcť pri tom, ak bábätko reaguje na cudzorodú bielkovinu, ale to tiež nevyzerá byť váš prípad. Vo vašom prípade by bolo dobré skontrolovať dojčenie ako také a podniknúť kroky na to, aby bábätko pilo mlieko na prsníku a vypilo všetko mlieko, ktoré je k dispozícii, a to prostredníctvom dobrého prisatia a stláčania prsníka. Úprava dojčenia môže byť v takýchto prípadov veľmi užitočná.

1) Skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení, aby zhodnotila pitie bábätka, prípadne jeho pitie porovnajte s videami na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
2)  Okrem toho je potrebné zabezpečiť čo najlepšiu polohu, prisatie tak, aby bábätko dokázalo získať maximum mlieka. Návod nájdete vo videách a fotografiách na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Podávanie probiotík pravdepodobne nič nevyrieši a určite nerieši laktózovú intoleranciu.

Čo sa týka sekundárnej laktózovej intolerancie, táto je vždy len prechodná, nie je dôvodom na to, aby bábätko nebolo dojčené. Práve naopak, pri sekundárnej laktózovej intolerancii dochádza k obnove poškodeného čreva vtedy, keď je bábätko dojčené, pričom tvorba laktázy sa obnoví taktiež sama od seba. Sekundárna laktózová intolerancia môže nastať z niekoľkých dôvodov, pričom najčastejším je prekonanie napríklad hnačkového ochorenia. Následne (sekundárne) má dieťatko dočasne zníženú schopnosť tráviť laktózu (látku, ktorá sa nachádza v mlieku a je veľmi dôležitá pre vývoj bábätka) a táto schopnosť sa postupne zlepšuje a dieťa v priebehu niekoľkých dní laktózovú intoleranciu prestane mať. Vzhľadom na váš popis pravdepodobne vo vašej situácii nejde o tento prípad. Laktózová intolerancia sa stala populárnou nesprávnou diagnózou pre "bolesti bruška" alebo pre stolicu, ktorá je zelená, s hlienmi, či prímesou krvi. Samotná "bolesť bruška" či vodnaté, strieľajúce stolice nie sú dôvodom na diagnózu laktózovej intolerancie, špeciálne nie v situácii, keď ide o dlhotrvajúci problém. A navyše pri laktózovej intolerancii by úplne stačilo, aby ste bábätku dávali chýbajúci enzým (laktázu - dá sa bežne kúpiť) a problém by sa vyriešil. Netreba však, aby ste o tejto diagnóze uvažovali. Rovnako nie je potrebné, aby ste absolvovali test na zistenie laktózovej intolerancie. S laktózovou intoleranciou sa často zamieňa jedna príčina bolesti bruška, ktorá je oveľa pravdepodobnejšia: alergia na bielkovinu kravského mlieka.
Je dobré, že sa normálne stravujete, nemusíte vynechávať ani korenisté potraviny, ak ich máte rada. 

Praženicová stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa, ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nemusíte robiť nič.  



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zelená stolica