Malo mliecka a odsavanie

Hana    27.12.2012, 12:13

Dobry den prajem. Moja dcera ma 2 tyzdne a od porodu nemam dostatok mlieka v prsnikoch. Prisatie aj poloha pri dojceni je predpokladam spravna. Pri dojceni z jedneho prsnika kratko pije (vidno pauzu v brade aj pocut prehltanie), druhy prsnik je viac-menej prazdny. Uz v porodnici som zacala uzivat senovku (jem rozdrvene semienka), benedikt (ako caj) aj homeopatika. Napriek tomu nemam mlieka dostatok a dcera sa aj po prestriedani oboch prsnikov (ani po stlacani) nenasyti. Preto dokrmujem laktacnou pomockou, vacsinou umelym mliekom, raz denne aj darovanym materskym. Posledne dva dni pozorujem ze sa dcera brani prisatiu na prsnik aj ked je hladna, predpokladam ze kvoli pomalemu toku mlieka. Kedze po umelom mlieku dlho spi (3-5 hodin), uvazujem ci by nebolo vhodne medzitym castejsie stimulovat prsniky odsavackou. Moze byt ze sa produkcia mlieka znizena kvoli dokrmovaniu UM aj napriek tomu ze ide o suplementor? Ako spravne odsavat a ako casto? Dakujem za odpoved.

Milá Hana,

v prvom rade by stálo za to skontrolovať polohu a prisatie a dotiahnuť detaily správnej polohy tak, aby bola čo najideálnejšia. Mnohé z týchto detailov sú zrejmé až v priamom kontakte s poradkyňou, pričom môžu spôsobiť veľký rozdiel v množstve mlieka, ktoré bábätko vypije.

Ak vám to finančné možnosti dovoľujú, senovka a benedikt by mohli fungovať účinnejšie, ak by ste si ich kúpili v kapsuliach. Čaj z benediktu neobsahuje dostatočné množstvo účinnej látky. A drvených semienok treba zjesť príliš veľa na to, aby ste získali potrebný účinok - výsledkom má byť, že budete voňať po senovke - ak to tak je, tak jej užívate dostatočné množstvo.

Odsávanie, ak už dokrmujete umelým mliekom, je zbytočne namáhavá činnosť. Sústreďte sa miesto toho na dojčenie. Ak je to potrebné z hľadiska prisávania dcérky, dajte jej cievku na prsník už od začiatku dojčenia tak, aby ju to motivovalo sa prisať.

Skúste urobiť ďalšie opatrenia na to, aby sa dcérka častejšie zobudila: dávajte jej menšie množstvá mlieka častejšie, využívajte kontakt koža na kožu a nosenie a dojčenie ponúkajte dcérke aj pri najmenšom náznaku prebudenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Malo mliecka a odsavanie