Je potrebne zvysit produkciu mlieka po nastupe do prace?

Julia    27.12.2012, 22:19

Dobry den, chcela by som sa s Vami poradit, Mam 17 mesacneho synceka, ktory je dojceny od narodenia, nepozna cumel,ani flasu, spi s nami v posteli...planujem ho dojcit kym sa sam prirodzene neodstavi... Pred mesiacom som vsak nastupila do prace, mam flexibilny pracovny cas, pracujem priblizne 6-8 hodin denne, niekedy rano, inokedy poobede. Vsimla som si ale,ze produkcia mliecka mi poklesla, maly uz nepije na prsniku tak vydatne ako predtym, ma menej pauz v brade. Celkovo sa mi zda byt v pohode,aj moju nepritomnost zvlada celkom dobre, je vtedy s manzelom, ktory ho vie aj uspat, aj upokojit,aj ich vztah sa prehlbil, ma ho velmi rad...ale nie vzdy chce papat ine jedlo. Vzdy uprednostnoval materske mliecko pred akymkolvek inym jedlom,ale teraz vidim aj ked sme spolu,ze mu uz nepostacuje, to co ma k dispozicii... samozrejme ked je hladny, tak spapa aj nieco ine... preto sa ale chcem opytat, ci by nebolo vhodne zacat uzivat byliny na zvysenie tvroby mliecka. Ma asi 4 pocikane plienky za 24 hodin, nekaka kazdy den. Kedze ho chcem dojcit este dlho, pytam sa, ci mam nieco zmenit? Velmi pekne dakujem.

Milá Júlia,

hlavná otázka znie: Je synček pri dojčení na prsníku spokojný? Je s dojčením všetko ostatné v poriadku (priberá dobre, keď je na prsníku, tak sa neodťahuej, neplače)? Zje dostatok ostatného jedla? Ak je odpoveď na všetky otázky áno, tak pravdepodobne stačí, aby ste mu dojčenie, keď ste doma, ponúkali, a aby ste ho dojčili, keď bude mať chuť. Toto by malo na dlhodobé dojčenie postačovať.

Je možné, že vzhľadom na to, že ste šli do práce a máte väčšiu prestávku v dojčení, že vám tvorba mlieka klesla. Ale ak je všetko ostatné s dojčením v poriadku a dokážete tento pokles vykryť jedlom, tak potom nemusíte nič meniť a nie je to indikácia na užívanie byliniek.

Na druhej strane, ak by synček nebol spokojný na prsníku a zníženie tvorby mlieka by sa prejavilo na jeho správaní počas dojčenia, potom by ste o zvýšení tvorby mlieka mohli uvažovať. Orientujte sa v tomto veku hlavne podľa jeho správania počas dojčenia. Ak je správanie neuspokojivé - v tom zmysle, že snyček nie je spokojný s tokom mlieka, tak by to malo zmysel riešiť.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je potrebne zvysit produkciu mlieka po nastupe do prace?