Davkovanie senovky a benediktu

Hana    28.12.2012, 21:26

Dobry den. Chcela by som uzivat senovku a benedikt v prirodnej forme a nie v kapsuliach. Rada by som sa spytala kolko je odporucana denna davka senovky a benediktu kedze som sa stretla s davkovanim na kapsule aj na polievkove lyzice. V obidvoch pripadoch sa odporucaju 3 kapsule alebo 3 lyzice 3x denne. Ak jedna kapsula obsahuje 0,6 gramov mletej senovky (napr. od firmy Swanson), nie je to na gramaz to iste ako jedna polievkova lyzica (podla mojho vazenia je 1 lyzica 10 g). Podobne je to s vnatou benediktu: jedna kapsula obsahuje 0,5 gramu ale jedna polievkova lyzica 5 g. Predpokladam ze obsah kapsul je bud cista mleta senovka alebo cista vnak benediktu. Je mozne sa z tychto rastlin predavkovat? Ak ano, pri akom mnozstve? Moze sa pri prekroceni davky tvorba mlieka znizit alebo zastavit? Dakujem za odpoved!

Milá Hana,

ak chcete užívať rozomletú senovku v prášku, skúste si dať toľko senovky, aby ste po nej voňali - toto je hlavné kritérium. Keďže ide o rozomleté semienka, dávkovanie môže byť rôzne, pretože účinnú látku v nich nemožno "normovať". Z našich skúseností je to asi 3 polievkové lyžice za deň, takže môžete skúsiť takéto množstvo a uvidíte, ako to bude fungovať, prípadne množstvo zvýšte podľa potreby. Okrem toho, že budete po senovke voňať, druhá vec, ktorú sledujte, ako sa zvyšujete tvorba mlieka, čiže ako vyzerá pitie bábätka na prsníku.

Ohľadne benediktu je ťažké stanoviť nejaké pravidlo, ak ho chcete piť ako čaj, ale je zrejmé, že potrebujete pomerne veľké množstvo, aby bol účinnej látky dostatok. Znovu: orientujte sa podľa pitia bábätka.

Vyššia dávka neznamená, že by sa tvorba mlieka zastavila.

Je dobré pamätať na to, že pre zvýšenie tvorby mlieka je prvoradé zlepšenie dojčenia ako takého - zlepšenie prisatia, polohy, pitia a stláčanie prsníka. O tomto nájdete informácie v predchádzajúcich odpovediach a na ľavej lište našej webovej stránky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Davkovanie senovky a benediktu