Večer nemám mliečko

Erika    31.12.2012, 03:06

Dobrý večer, môžte mi prosím povedať prečo podvečer zvyčajne od tej 17:00hod mám pre syna v posledných dňoch nedostatok mlieka v prsníkoch?Kŕmim ho na požiadanie. Malý však strašne nepravidelne papa, cez deň je to niekedy každú hodinu, niekedy vydrží zo 2 hod. V noci je to rôzne, niekedy máva dlhšie spánky, niekedy sa budí častejšie, každý deň je u nás iný.Malý v tomto kŕmení nemá vôbec žiadny režim. A tu posledné dni nastáva problém že niektoré dni mám pocit že nemám preňho dosť mliečka,pri jednom kojení musím vystriedať oba prsníky, iný deň mu stačí pri jednom kojení poväčšine piť z jedného prsníka. Včera som však musela syna dokŕmiť Nutrilonom čo naozaj som mala prsníky prázdne a malý mi plakal od hladu. Poraďte prosím ako tento problém vyriešiť.Ešte musím dodať že na zaspávanie ak mi malý nezaspí na prsníku pri kojení, na uspanie používame cumlík, inak malý nezaspí, spustí také plače že sa potom nedá dlhu dobu utíšiť, cumlík používame skoro od narodenia malého. Po zaspaní ho však vypľuje alebo mu ho vyberieme. Skúšala som mu za cumlík ponúknuť prsník, on však začal vždy znova papať a potom bol zrejme prejedený lebo mi zas grckal mliečko, čo ho zas len rozrušilo, takže sme v takom začarovanom kruhu. Tento problém z nedostatkom mlieka trvá už skoro mesiac, využívala som aj tabletky senovky a benediktu, na nejaký týždeň sa tvorba mlieka upravila, ale znova sa to zhoršuje a ja začínam byť psychicky unavená z večnej otázky budem mať dnes pre syna dostatok mlieka? Čo viem že na tvorbu mlieka vôbec takýto stres nie je dobrý.Syn má 2 mesiace, v prvom mesiaci sme takéto problémy nemali, skôr som si musela koľko krát odsávať mliečko čo som ho mala až veľa a tiekli mi z prsníkov.Za odpoveď ďakujem.

Milá Erika,

to, že synček nemá v kŕmení žiadny režim, je normálne a bežné. Jeho režim, bez ohľadu na to, že sa každý deň mení, spočíva v základnom striedaní sa spánku, dojčenia a bdenia - toto je ako režim preňho postačujúce.

To, že píšete, že ste prvý mesiac mali veľa mlieka a teraz máte pocit, že ho je večer menej, môže súvisieť so znížením tvorby mlieka, ktorá sa stala nepatrne v priebehu týždňov a zatiaľ sa prejavuje len večer, keď niektoré matky vo všeobecnosti majú menej mlieka, prípadne, keď deti majú potrebu byť na prsníku takmer neustále a v dôsledku toho sa ich snaha o zaspatie javí ako potreba piť stále viac mlieka, čo niekedy môže vyústiť až v podanie umelého mlieka, aby bábätko konečne zaspalo.

Druhá vec je používanie cumlíka - ten môže tiež v priebehu niekoľkých týždňov postupne spôsobiť zníženie tvorby mlieka niektorých mamičiek, pretože časť satia, ktoré by sa normálne uskutočnilo na prsníku, sa uskutoční na cumlíku. K tejto otázke si prečítajte túto našu predchádzajúcu odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=812

To, že pri ponúknutí prsníka miesto cumlíka bábätko začne piť mlieko je normálne a to, že mlieko vygrcne takisto, nech vám toto neodradí od nahrádzania cumlíka prsníkom. Toto je dôležitá súčasť zlepšenia situácie.

Čo teda treba urobiť? Riešenie je vo zvýšení tvorby mlieka - začnite znovu užívať senovku a benedikt a skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení, aby ste spolu vyhodnotili pitie bábätka, a aby vám ukázala, ako zlepšiť polohu a prisatie tak, aby bábätko lepšie získavalo mlieko z prsníka.

Ďalej je dôžité, aby ste prestali používať fľašku - ak je dokrmovanie skutočne potrebné, tak dokrm dávajte laktačnou pomôckou na prsníku, aby sa k celej situácii nepridružilo ešte aj neskoršie odmietanie prsníka.

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Bolo by ideálne, keby vám toto poradkyňa pri dojčení ukázala, a zároveň vyhodnotila dojčenie a povedala vám, ako ďalej postupovať. Prejdite si tento dokument a odstráňte, čo sa odstrániť dá:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Navyše je bežné, že približne v tomto čase večer sa všetky deti chcú často dojčiť, chcú byť na prsníku neustále a vybratie bradavky z úst spôsobí plač. Preto je dobré umožniť v tomto čase dieťatku sa dojčiť stále, skúste si ho dať do nejakého nosiča a zároveň ho dojčiť alebo si s ním ľahnite a dojčite poležiačky. Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby ste jej prsník nedali.
Dôvod, pre ktorý sa toto deje je, že dieťa sa totiž dojčí nielen pre mlieko, nielen z toho dôvodu, že je hladné. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsník,u pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. A preto je logické, že dieťatko môže chcieť dojčenie často a prípadne dlho, a ak je to možné, je vhodné mu to umožniť. Častým dôvodom pre dojčenie bábätka je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia, ktorá nie je len výživová. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Bolesť, chlad, potreba kontaktu sú rovnako legitímne potreby bábätka aj dieťaťa. A realita je taká, že je normálne, že sa bábätko v noci budí, aby boli uspokojené jeho rozmanité potreby jedinečným prostriedkom - dojčením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Večer nemám mliečko