Dojcenie, dokrmovanie

Tianka    31.12.2012, 16:15

Dorby den, dcerka ma jeden mesiac, od zaciatku ju kojim. No zanedlho v case ked bude mat cca 8 tyzdnov potrebujem sa dostat do skoly na 6 hodin teda cas nebudem travit s dcerou. Bude problem ak ju bude za ten cas manzel dokrmovat nutrilonom a hned ako pridem domov ju budem dojcit? Jedna sa o 6 vikendov potom sa chcem opat vratit k dojceniu. Odsavam si mlieko ale je toho malo asi 130 ml za den ktore som uz uskladnila. Dakujem

Milá Tianka,

toto nie je jednoduchá otázka, aj vzhľadom na to, že vaša dcérka je ešte veľmi maličká. Skúste uvažovať nad rôznymi možnosťami:
a) najideálnejšie by bolo, ak by vám dcérku priniesli na dojčenie do školy, a to tak, aby ju nebolo potrebné kŕmiť mimo prsníka. Na toto máte aj zo zákona nárok a možno by sa dali nájsť možnosti, ako to realizovať. Ten, kto sa bude o bábätko starať, s ním aj tak musí byť, takže by mohol byť v blízkosti školy a podľa potreby vám dcérku nosiť. Nebude to tak stále, dcérka bude rásť a už na ďalší semester to celé bude vyzerať inak, pretože bude môcť jesť príkrmy. Navyše tým, že je maličká, je možné, aby ste si do školy zobrali so sebou, v nejakom nosiči by sa mohla neobmedzene dojčiť a možno by jej prítomnosť nikomu nevadila.
b) skúste zvážiť i to, či je nevyhnutné, aby ste do školy nastúpili už tento semester, budúci semester, keď bude mať dcérka viac ako 6 mesiacov bude celá situácia vyzerať inak
c) áno, existujú riziká spojené aj s podávaním umelého mlieka ako aj so spôsobom jeho podávania (fľašou) a bolo byť ideálne, ak by sa tomu dalo vyhnúť, napríklad tak, ako sme uvádzali tým, že vám dcérku na dojčenie priniesli. Jedným z dôvodov je aj to, že pri dojčení takéhoto malého bábätka nejde len o získavanie materského mlieka - bábätku, ktoré nie je s mamičkou, chýba aj jej prítomnosť a dojčenie ako spôsob upokojenia a uspokojenia rozličných potrieb
d) ak by ste si chceli mlieko odsávať/odstriekavať, toto je samozrejme možné, ale treba vedieť, že akékoľvek kŕmenie bábätka mimo prsníka môže byť potenciálne rizikové, a môže sa prejaviť odmietaním prsníka, pričom toto nemusí nastať hneď, môže ísť niekedy aj o mesiace. Zmäteniu fľašou sa dá predísť tým, že by dcérku kŕmili odsatým mliekom z pohárika podľa tohto materiálu:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Prečítajte si aj tieto naše predchádzajúce odpovede na podobné otázky:
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=548

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=529

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=533





 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie, dokrmovanie