Problem s prisatim a maly tok mliecka

Daska    26.07.2011, 10:58

Dobry den,moj 4tyzdnovy syncek ma problem s prisatim.nechce sa mi prisat,mam male bradavky a nevie ich uchytit.v lavom prsniku mu tecie pomalsie mliecko a zacne sa zlostit na prsniku.niekedy ani uz nechce prsnik.zacala som si odsavat mliecko,davame mu ho pit cez flasku,lebo on chce hned jest.uz sme museli dat aj nutrilon,lebo bol taky hladny,ze ani uz nechcel papat z prsnika.zda sa mi ze mam ovela menej mliecka nez ked sme prisli z porodnice.velmi by som chcela dojcit.prveho syna som dojcila velmi kratko kvoli ragadam.ale teraz ragady nie su,ale ten problem s prisatim.v porodnici ho prve dva dni dokrmovali cez flasku.Prosim poradte mi co dalej!

Milá Dáška,

vo vašom prípade by vám pomohla návšteva poradkyne, pretože potrebujete pomôcť s prisávaním synčeka, čo sa cez internet nedá. V takýchto situáciách niet nad praktickú pomoc priamo v realite. Čo najskôr si zo zoznamu poradkýň vyberte poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Podrobný návod na postup pri neprisávajúcom sa bábätku nájdete tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

2) Najdôležitejšie zo všetkého je zvýšiť tvorbu mlieka. Prisatie bábätka totiž najviac zo všetkého bude závisieť od čo najvyššej tvorby mlieka. Začnite užívať senovku grécku a benedikt lekársky plus iné podporné prostriedky tak, ako je to v tomto návode:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

3) Taktiež je dôležité, aby ste sa vyhli fľaši podľa tohto návodu:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/
 Kŕmením po prste zároveň môžete upokojiť bábätko, ktoré je veľmi hladné tak, aby potom bolo ochotné skúsať pitie na prsníku. To, že chce papať "hneď", sa často stáva hlavne vtedy, ak bábätko dlho spí a potom sa zobudí veľmi hladné. Skúste ho kŕmiť menšími dávkami často a tiež vám v tomto pomôže bod 4.

4) Tomu, aby sa bábätko prisávalo pomôže intenzívny fyzický kontakt: Vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho. Toto je pre prípravu na prisatie veľmi dôležité.

5) Pri neprisávajúcom sa bábätku je potrebná veľká trpezlivosť, ale stojí to za to, pretože je vysoko pravdepodobné, že sa bábätko začne prisávať. Bábätká sa dokážu prisať na akýkoľvek tvar a veľkosť bradaviek.

6) Ak sa bábätko prisaje na prsník, tok mliečka môžete zvýšiť tým, že mu na prsníku do pusinky zavediete cievku, z ktorej bude získavať dostatočný tok mliečka dovtedy, kým sa vaša tvorba mlieka zvýši. Dokrmovanie bábätka na prsníka má mnoho výhod: Bábätko totiž saje z prsníka (a nie napríklad z fľaše), zároveň získava aj mlieko z prsníka a stimuluje tým tvorbu mlieka a hlavne dojčenie je viac než len pitie mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Prečítajte si aj túto odpoveď: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=63



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problem s prisatim a maly tok mliecka