Antidepresiva

Liana    31.12.2012, 22:28

Podporujem dojcenie, ale nepodprujem dojcenie za kazdu cenu, uzivanie takto silnych antidepresiv pocas dojcenia moze vest potom k abstinecnim priznakom u babatka, liek preci prenika do MM. Dojcila jsem sama 3 roky. Ale nepodporujem dojcenie a branie antidepresiv. Databaze liekov: http://safefetus.com/search.php/index/details/DrugId/141/TradeName/Venlafaxine/TradeId/2517

Milá Liana,

napíšte nám, prosím, na náš email, aby sme mohli spolu komunikovať priamo - dojcenie@mamila.sk

V krátkosti: Nejde o podporovanie dojčenia za každú cenu. Ide o urobenie toho najlepšieho rozhodnutia za daných okolností. A ako sme písali, to, že v databáze sa uvádza, že nejaký liek prechádza do materského mlieko ešte netvorí kompletnú informáciu k tomu, ako ďalej postupovať. Ide o oveľa viac. Všimnite si, že rovnaká informácia je uvedená aj ohľadne užívania tohto lieku počas tehotenstva - napriek tomu matka liek v tehotenstve užívala - v čase, ked liek môže mať oveľa závažnejšie účinky na plod. Lenže dojčenie sa často považuje za "niečo, čo netreba siliť za každú cenu".

Píšete, že sa treba rozhodnúť, buď prerušiť dojčenie alebo užívanie venlafaxínu.

V prvom rade, ak by išlo o tehotnú matku a užívanie venlafaxínu by bolo potrebné, tak by jej bol predpísaný, však? Toto bola situácia tejto matky. V tehotenstve má užívanie venlafaxínu potenciálne mimoriadne závažné dôsledky, napriek tomu, by ho v prípade nevyhnutnosti matka užívala.

Ale poďme k vašim dvom možnostiam:

a) prestať užívať venlafaxín - áno, táto možnosť tu je, ale ak predpokláme, že matka ho užíva, pretože ho skutočne potrebuje a bez lieku nemôže byť (predpokladáme, že ho neužíva zbytočne), tak potom ako má v situácii, keď jej riziko závažnej situácie spojenej s depresiou, situáciou po pôrode a navyše s predčasne narodeným dieťaťom je mimoriadne vysoké - ako má v takejto situácii fungovať? Nie, prestať užívať venlafaxín je pravdepodobne nemožné a "prerušenie" nie je možné dlhodobo, matka by sa k užívaniu pravdepodobne musela vrátiť. Navyše psychiatri neradi menia lieky pre pacientov, ktorým konečne našli liek, ktorý je pre ich stav vhodný.

b) "prerušiť dojčenie" - prerušiť dojčenie v tejto situácii znamená ukončenie dojčenia. Znamená to, že bábätko nebude dojčené.  Toto je niečo, čo sa do celej rovnice nedosádza - riziká kŕmenia umelým mliekom. Významné riziká pre dieťa a významné riziká pre matku. Riziko nekrotizujúcej enterokolitídy, riziko infekcií, riziko mnohých ďalších chorôb, ktorých zoznam je dlhý, a tiež riziko budúcich psychiatrických diagnóz pre dieťa. Zmeny vo vývine mozgu. Zoznam je skutočne nekonečne dlhý, akurát sa na naň zabúda.

Takže v konečnom dôsledku otázka znie úplne inak:

Za predpokladu, že matka musí užívať antidepresíva, čo je bezpečnejšie? Dojčenie a užívanie antidepresív alebo kŕmenie umelým mliekom a užívanie antidepresív?  A odpoveď vzhľadom na riziká kŕmenia umelým mliekom znie: Riziká podávania umelej výživy prevyšujú riziká dojčenia so súčasným užívaním antidepresív.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Antidepresiva