Dojcenie a zelena stolica

ninison    01.01.2013, 14:06

Dobry den, Mam mesacnu dcerku, ktora je plne dojcena na poziadanie od narodenia. Doteraz sme mali prazenickovu zlatozltu stolicu. Vcera som mala na veceru salat, dnes je mala vyhadzana a stolica je spenatova - zelena, zaroven mam pocit ze ju boli brusko viac ako obvykle. Bojim sa ci nemoze byt hladna. Malu kojim kolko si ziada, niekedy jej staci len 7-8 minut, niekedy vsak kojime 2 hodiny s prestavkami na odgrgnutie (cisteho casu asi 45-50 minut). pocas tohto casu jej davam len jeden prsnik. je to dobre? nemam ich striedat? ak ano tak v akej frekvencii? Inak pekne pribera a vo vseobecnosti je spokojna.

Milá Ninison,

to, čo ste jedli na večeru nemá vplyv na stolicu vášho bábätko. Samotná zelená stolica nepredstavuje žiaden problém. Farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojené a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka. Ak bábätko nie je spokojné a nepriberá dostatočne, problém nie je farba stolice, ale dojčenie. Riešenie spočíva v zlepšení dojčenia.

Otázka je, ako vyzerá pitie na prsníku - toto je podstatné a to je možné posúdiť len, ak ste ste sa stretli s laktačnou poradkyňou, čo by vo Vašom prípade malo zmysel.

Skúste si pozrieť tieto linky:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Ohľadne striedania prsníkov - v rámci jedného dojčenia môžete samozrejme prsníky vystriedať, niekedy striktné dodržiavanie toho, že počas jedného dojčenia sa dáva len jeden prsník, môže pri niektorých bábätkách viesť k tomu, že začnú mať problémy s dojčením, a mamičke sa zníži tvorba mlieka. Nemá zmysel vytvárať pravidlá o tom, či dojčiť z jedného prsníka alebo či pri ďalšom dojčením začínať z rovnakého prsníka alebo ponúknuť druhý. Takéto pravidlá nie sú pre dojčenie dobré. To, čo je dôležité, je sledovať pitie bábätka na prsníku a ak pije, pije aj so stláčaním a prsník "dopije" (či už ani so stláčaním nepije), potom mu je dobré ponúknuť druhý prsník - a je jedno, či sa to udeje už počas jedného dojčenia alebo až pri druhom dojčení, alebo či pri dojčení viackrát prsníky vystriedate. Dôležité je pitie bábätka, striedanie prsníkov je až dôsledkom toho, ako pitie vyzerá. Ak bábätko po "dopití" jedného prsníka už o druhý nejaví záujem a je spokojné, tak mu ho netreba vnucovať. Ak chce, pokojne môže piť aj z druhého. Ak mu pri ďalšom dojčení ponúknete prvý prsník a ono bude piť, tak je to v poriadku - a kedykoľvek prejaví záujem o druhý, tak je dobré mu umožniť piť aj z druhého. To, ako to bude pri konkrétnych dojčeniach vyzerať, sa môže meniť aj priebehu jednotlivých dní a týždňov, takže aj pre to nie je dobré držať sa nejakého pravidla len preto, že si človek dané pravidlo vytvoril.
Čo sa týka techniky stláčania prsníka, podstatou tejto techniky je, začať stláčať prsník, keď vidíme, že dieťa na prsníku prestáva piť, prsník stlačíme a držíme stlačený, dokiaľ dieťa pije. Stlačenie povolíme, keď dieťa prestane hýbať pusinkou, a keď začne sať, stlačíme znova. Stláčanie opakujeme až dovtedy, kým aj napriek stláčaniu dieťa už nepije. V tomto bode je vhodné ponúknuť druhý prsník:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a zelena stolica