Zub

Olga    03.01.2013, 21:21

Dobry den, prosim Vas o informaciu, uz som pisala nedavno ohladom osetrenia zubu... a mam na Vas este jednu otazku. Zubar mi osetril zub betadinom a ledermixom ... uvedene by sa nemali pouzivat v pripade dojcenia, nakolko latky, prechadzaju do mlieka. Bolo mi to potvrdene aj inym stomatologom. .... zial v mojom pripade sa tak stalo, uvedene som mala desat dni od 21.12.-31.12, :( .,,, je potrebne urobit dcere nejake testy... dcera ma 10.mesiacov ... Som dost sklamana, ze mi lekar liecil zub uvedenymi zlozkami, kedze som ho viac krat upozornila, ze kojim ... uprimne, dost sa bojim o dceru, ci jej to nemohlo, resp. nemoze v buducnosti uskodit. Budem velmi rada, ked mi odpoviete co najskor. Dakujem

Milá Oľga,

neobávajte sa, oboje uvedene - aj betadín, aj ledermix - boli použité lokálne a pôvobia lokálne, ich účinok na celé telo je prakticky nulový. Na tom, aby sa niečo dostalo do materského mlieka, musí danej látky byť určité množstvo v krvi, čo nie je prípad týchto dvoch prípravkov. Ich prítomnosť v krvi by bola nezistiteľná, nehovoriac o materskom mlieku.

To, že "látky prechádzajú do mlieka" je štandardná formulka, ktorá je napísaná na drvivej väčšine liekov (a ak to budete skúmať aj na mnohých výživových doplnkoch a podobne) a dôvod je veľmi jednoduchý: ochrana výrobcu. Táto formulka mnohých vystraší. Ale to, čo sme napísali v predchádzajúcom odseku vám dúfame upokojí.

Nie, čo sa týka vašej dcéry, nepotrebujete robiť žiadne testy, bolo by to úplne zbytočné. Ako sme písali, v materskom mlieku sa tieto látky nevyskytli, v krvi dcérky by boli nezistiteľné, teda ju nijako neovplyvnili a zbytočne by ste ju stresovali odberom krvi, ktorý je úplne neopodstatnený.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok