SK / CZ / UA / RU

Zub

Otázka

Dobry den, prosim Vas o informaciu, uz som pisala nedavno ohladom osetrenia zubu... a mam na Vas este jednu otazku. Zubar mi osetril zub betadinom a ledermixom ... uvedene by sa nemali pouzivat v pripade dojcenia, nakolko latky, prechadzaju do mlieka. Bolo mi to potvrdene aj inym stomatologom. .... zial v mojom pripade sa tak stalo, uvedene som mala desat dni od 21.12.-31.12, :( .,,, je potrebne urobit dcere nejake testy... dcera ma 10.mesiacov ... Som dost sklamana, ze mi lekar liecil zub uvedenymi zlozkami, kedze som ho viac krat upozornila, ze kojim ... uprimne, dost sa bojim o dceru, ci jej to nemohlo, resp. nemoze v buducnosti uskodit. Budem velmi rada, ked mi odpoviete co najskor. Dakujem

Olga | 03.01.2013, 21:21

Odpoveď

Milá Oľga,

neobávajte sa, oboje uvedene - aj betadín, aj ledermix - boli použité lokálne a pôvobia lokálne, ich účinok na celé telo je prakticky nulový. Na tom, aby sa niečo dostalo do materského mlieka, musí danej látky byť určité množstvo v krvi, čo nie je prípad týchto dvoch prípravkov. Ich prítomnosť v krvi by bola nezistiteľná, nehovoriac o materskom mlieku.

To, že "látky prechádzajú do mlieka" je štandardná formulka, ktorá je napísaná na drvivej väčšine liekov (a ak to budete skúmať aj na mnohých výživových doplnkoch a podobne) a dôvod je veľmi jednoduchý: ochrana výrobcu. Táto formulka mnohých vystraší. Ale to, čo sme napísali v predchádzajúcom odseku vám dúfame upokojí.

Nie, čo sa týka vašej dcéry, nepotrebujete robiť žiadne testy, bolo by to úplne zbytočné. Ako sme písali, v materskom mlieku sa tieto látky nevyskytli, v krvi dcérky by boli nezistiteľné, teda ju nijako neovplyvnili a zbytočne by ste ju stresovali odberom krvi, ktorý je úplne neopodstatnený.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri