Male usta pri prisavani

Marcela Gazova    22.12.2020, 11:52

Dobry den, chcela by som poprosit o radu. Mam 2 tyzdnovu dcerku, stale sa kojime, bez cumlika a flase. Zda sa ze aj pribera, v noci pekne spinka, na kojenie ju musime budit. Stihla som absolvovat zapal prsnika, tak som na ATB, ale stale kojime a mam aj ragady na bradavkach. Nasim problemom je ale prisatie sa, nevieme poriadne otvorit ustocka,, bola pri nas aj lakt.poradkyna, ale ani tak nam to nejde. Neviete poradit nejaky trik na malu. Skoro vobec nechyta dvorec, a chyta bradavku a stlaca mi ju pocas kojenia ani pery nevie dat vonku a zachvilu sa mi tam budu robit dalsie ranky. Dakujem

Milá Marcela,

je niekoľko trikov, ktoré by vám mohli pomôcť, aby bábätko otváralo väčšie ústočká, ale cez internet ich nie je jednoduché vysvetliť. Ak vám nepomohla návšteva poradkyne, pokúste sa kontaktovať ďalšiu, pretože toto sa dá riešiť.

Pokúsime sa vám pár trikov napísať:

1) Potrebujete, aby sa bábätko dokázalo samo budiť, aby ste ho nemuseli budiť. Niektoré bábätká otvárajú malú pusinku, ak sa nezobudia samy. Ako docieliť, aby sa dcérka zobudila sama? Ľahnite si s ňou vyzlečenou do plienky a vy do pol pása a majte ju na svojom hrudníku. To, že to urobíte, zreguluje jej spánkové cykly a zobudí sa.

2) Je dobré skúsať ju dojčiť hneď, ako sa sama od seba prebudí, aby sa nestihla rozplakať. Ak bábätká plačú, tiež neotvárajú poriadne pusinku.

3) Otváranie pusinky môžete podporiť využitím reflexu, ktorý sa dá stimulovať tým, že pusinkou bábätka prejdete od jedného kútika po druhý bradavkou.

4) Pri prisávaní dajte palec svojej ruky na bradičku bábätka a potiahnite smerom dolu. Držte palec na brade tak, aby bábätko malo stále otvorenú veľkú pusku.

Je jednoznačné, že potrebujete vyriešiť problém s bradavkami, ktorý závisí do veľkej miery od správneho prisávania a správneho asymetrického prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/

Dobrá správa je, že bábätku každým dňom rastie pusinka,a máte veľkú šancu na to, že situácia sa bude zlepšovať už aj z tohto dôvodu. Prajeme veľa trpezlivosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Male usta pri prisavani