Bolesť žaludka a krížov, pocit na zvracanie po dojceni v lahu na boku

Zuzana    03.03.2020, 07:15

Cca 20 dni po porode som mala uz 3 x problem, po dojceni v lahu na boku. Ked som uz isla spat zacalo ma tlacit v zaludku akoby na zvracanie, citila som take tlaky, jednu velku hrcu v zaludku a neviem ci mi to od chrbta vyrazalo dopredu alebo naopak, lebo ma strasne bolel aj chrbat v krizovej oblasti to zacalo a pokracovalo az hore pod lopatky a do boku na ktorom som dojcila. Masaz ani protizapalova mast nezabrala a horuca voda len ked som v nej sedela potom uz nie. Zabral mi paralen a mierne natahovanie asi ale najskor asi ten paralen. Vobec neviem co s tym mam robit. Len asi nemozem dojcit vobec v lahu na boku. Paralen stale nechcem brat lebo dojcim. Je to strasna booest ked to necham prerast, az sa mi zle dychalo. Neviete co by to mohlo byt?

Milá Zuzana,

v tejto situácii by bolo dobré, aby ste vyhľadali pomoc a zistili možnosti liečby. Z vášho opisu a cez internet nie je možné toto odhadnúť. Z hľadiska dojčenia je pre bábätko bezpečnejšie pokračovať v dojčení, aj ak by ste potrebovali užívať Paralen dlhšiu dobu, prípadne existujú z pohľadu dojčenia v tomto smere optimálnejšie lieky, napríklad diklofenak.

Dôležité je však v tejto situácii riešiť príčinu, nie len potláčať následky, bolesť. Máte nárok podstúpiť potrebné vyšetrenia, ktoré by zistili príčinu vzniku týchto pocitov a bolestí a následne absolvovať potrebnú liečbu. Čo sa týka vášho chrbta, nie všetky dojčiace ženy majú tento problém, takže treba hľadať príčiny a riešenia: Pokračujte v dojčení a ak vás bolí chrbát, urobte dve veci:

a) Dávajte si pozor na polohu, v ktorej dojčíte a v ktorej zaspávate. Matky sa na toto sťažujú, keď v noci pri dieťati zaspia v rozličných zvláštnych polohách a nedajú si pozor na to, ako ležia. Dôvodom je väčšinou únava a to, že matka už ani nemá silu sa poriadne otočiť. Ale skúste sa na to trošku viac zamerať, lebo aj pri takomto dieťati sa dá ležať tak, aby ste si zabezpečili svoje vlastné pohodlie. Takže si najprv urobte vlastné pohodlie tak, aby vás nič nebolelo, a až potom nechajte bábätko, aby sa prisalo. Niektorým ženám pomáha, ak si podložia vankúšom chrbát alebo ak si dajú vankúš medzi nohy. Prípadne vyskúšajte čokoľvek iné, čo by vám pomohlo nájsť dobrú polohu.

b) Nie sme odborníci na cviky, ale pri bolesti chrbta pomáha cvičenie. A možností a odborníkov v tomto smere je veľa. Skúste nájsť to, čo by vám pomohlo: masáže, cvičenie zamerané na posilnenie svalov chrbta, plávanie, iné. Skúste si na niečo z tohto nájsť čas. A ak sa problémy nedajú riešiť len masážou či cvičeniami, dojčiaca matka môže absolvovať potrebné vyšetrenia a liečiť sa popri dojčení. Prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne dojčenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2071



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesť žaludka a krížov, pocit na zvracanie po dojceni v lahu na boku