Spánok len pri dojčení

Majka    13.05.2020, 17:38

Dobrý deň, mám 5 mesačnú dcéru, ktorá je výlučne dojčená na požiadanie, cez deň i v noci. Zaspať vie iba pri dojčení, alebo občas v nosiči/kočiari na prechádzke. V noci spolu spíme v posteli, lebo keď spala vo svojej postieľke prvý mesiac, nevyspala sa ani ona ani ja. Takto nám to vyhovuje, keď sa zobudí, len ju začnem dojčiť a hneď zaspí. Ale cez deň, keď ju chcem doma uspať, tiež si s ňou musím ľahnúť do postele, dojčiť ju a nemôžem odísť až pokým sa nezobudí, nehovoriac o tom, že niekedy nemôžem po cely cas(cca 30min-hodinku) ani vybrať prsnik z úst, lebo sa hneď budí. Toto niekedy absolvujeme aj 3x denne. Keď s ňou takto musím cez deň byt v posteli, samozrejme ma to obmedzuje v normálnom fungovaní. Nemusím ani hovoriť ako sa na to pozerá staršia generácia- že od mamky stále počúvam ako som si ju zle naučila, že ma spať sama v postieľke, už som z toho na nervy. Začínam sa trochu báť toho, dokedy to takto bude trvať, či sa naučí zaspávať sama, či som neurobila chybu- ale v tom, že jej vyhovujem v jej základných potrebách? Tiež neviem či je normálne, že dieťa spi, len keď ma prsnik v ústach? Neviem ani či to dokážem zmeniť a či je to potrebné, keď to dcérke vyhovuje?

Milá Majka,

vyhovovať bábätku v jeho základných potrebách nie je chyba. Je povinnosťou rodiča napĺňať potreby svojich detí. Neurobili ste žiadnu chybu, keď ste bábätku umožnili spávať na prsníku v kontakte s vami. Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje dojčenie podľa potrieb bábätka ako dôležitú podmienku pre úspešnosť dojčenia. A dojčenie je dôležité aj pre 5-mesačné, aj pre omnoho staršie bábätko. Jeden z dôvodov, prečo je vaše bábätko ešte stále dojčené a nemusí podstupovať riziká predčasného odstavenia, je práve to, že ste mu umožnili využívať prirodzenú funkciu dojčenia – pomoc so zaspatím a s udržaním bábätka v spánku.  

Pocit istoty a bezpečia pri spánku je mimoriadne dôležitý. Investícia do zdravého spánku vášho bábätka je dlhodobou investíciou. Každé bábätko sa raz naučí zaspávať samo a každé bábätko raz prespí celú noc. Rovnako, ako vaše bábätko teraz nedokáže samostatne chodiť, ale nepochybujete o tom, že sa to čoskoro naučí. Tak isto sa naučí raz zaspávať samo a prespí celú noc, hoci sa teraz nezdá, že sa to niekedy v budúcnosti podarí. 5-mesačné bábätká túto schopnosť nielenže nemajú, ale presne v tomto veku sa ich spánok začína meniť spôsobom, ktorý mnohé matky a často najmä ich okolie označia za - z pohľadu náročnosti starostlivosti o bábätko "horší" spánok - toto je normálne a rodičmi sme aj počas spánku dieťaťa. Táto situácia má riešenia, ktoré uľahčia život aj matke a nepotlačia potreby bábätka, ak sa na ňu človek pozrie inou optikou.

Rovnako, ako prirodzene využívate spoločné spanie pre to, aby ste jednoduchšie zvládali nočnú starostlivosť o svoje bábätko, je prirodzené, že spoločný kontakt využívate na spánok dieťatka aj počas dňa. A vyhovovalo by vám to rovnako, ako píšete, že vám vyhovuje nočné spoločné spanie, ak by ste nemuseli riešiť otázky okolia, ktoré aj vás samú potom zneisťujú. Staršia generácia nemá skúsenosť s dojčenými deťmi. A nemá skúsenosť so vzťahovou výchovou. Ak je cieľom starostlivosti o bábätko vytvorenie vzťahu, každý krok, ktorý človek pri výchove dieťaťa robí, by mal byť výsledkom odpovede na otázku: Čo tento krok urobí s našim vzťahom? Spoločné spanie vzťah posilní. Spanie bábätka v kontakte s matkou vzťah posilní. Napĺňanie jeho prirodzených potrieb, vzťah posilní. Cieľom autoritatívnej výchovy staršej generácie bola absolútna poslušnosť. Nie vzťah. Spanie v postieľke nepodporuje vzťah. Nepodporuje dojčenie. A nepodporuje zdravý vývoj bábätka. Bábätko, ktoré môže spať v kontakte s matkou, zažíva pocit bezpečia. Zažíva pocit, že jeho potreby sú dôležité a matka sa nimi zaoberá. Aj keď nie vždy sa jej podarí ich naplniť a niekedy bábätko plače, nie je to preto, že by jeho potreby zanedbávala. Učia sa spolu lepšie komunikovať. Takáto starostlivosť podporuje pocity bábätka, že je dôležité, milované a že v živote sa oplatí orientovať sa na vzťahy. Učí ho, že spánok je obdobím bezpečia. Generácia ľudí, ktorí boli vychovávaní k samostatnosti v útlom detskom veku, ktorí podstúpili vyplakanie na to, aby sa naučili sami zaspávať a samostatne spať v postieľke, je dnes generáciou, v ktorej mnoho z nich rieši problémy so spánkom, často potrebujú na spánok užívať lieky.

Je mnoho matiek, ktoré uspávajú deti v kočíku (a dlhými prechádzkami), v snahe vyhnúť sa uspávaniu na prsníku - a dôvodom je pravdepodobne predstava, že uspávanie na prsníku nie je vhodné, že vytvára nedobrý návyk a že dieťa potrebuje mať iný spôsob zaspávania ako len na prsníku. Preto je dobré vedieť, že uspávanie na prsníku je normálne a nie je potrebné vynachádzať spôsoby, ako sa mu za každú cenu vyhnúť. Dokonca ak je uspávanie v kočíku pravidelné a zároveň dieťa v ňom dlho spí (a matka sa dlhú dobu prechádza, pri niektorých matkách ide niekedy o 3 hodiny doobeda a 3 hodiny poobede, napríklad), tak matky potom popisujú tieto veci:

a) sú nadmerne unavené z dlhých prechádzok a k večeru už nemajú dostatok energie na dieťatko, jeho uspávanie a jeho potreby (vy naopak máte možnosť počas troch spánkov počas dňa si odpočinúť alebo pospať a toto je jeden z faktorov, ktorý ovplyvňuje celkovú schopnosť starať sa o bábätko počas dňa a dokonca aj zvládať nočnú starostlivosť o dieťa)

b) zníži sa tvorba mlieka, pretože sa dieťa nedojčí na zaspávanie alebo tesne po zobudení, a tým pádom sa vynechá viacero dojčení, prípadne dieťa navyše k tomu spí dlhý čas

c) dieťa si kompenzuje nedostatok kontaktu počas kočíkovania večer, počas večerného uspávania

d) v dôsledku nižšej tvorby mlieka je dieťa na prsníku dlho a často večer a ťažšie zaspáva

e) matky nestihnú urobiť prácu v domácnosti a potom sa ju snažia dohnať večer

Samostatné zaspávanie je zručnosť, ktorá sa vyvíja omnoho dlhšie, než si ľudia predstavujú. Situácia, ktorú popisujete, môže byť normálnou aj pri staršom dieťatku:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=3456

Ak riešite situáciu ako zvládnuť bábätko, ktoré potrebuje počas spánku v čase, kedy vy spať nechcete, byť v neustálom kontakte s vami - skúste hľadať tvorivé spôsoby ako to urobiť, ženy na toto majú rozličné riešenia - napr. si môžete bábätko uviazať do šatky a nechať ho zaspať pri dojčení v úväze, v ktorom máte voľné ruky:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

a už počas zaspávania sa môžete venovať svojim záľubám alebo povinnostiam.

Navštívte aj podpornú skupinu dojčiacich matiek, aby ste dostali potrebnú podporu a povzbudenie od ostatných žien v skupine:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Spánok len pri dojčení