Pokousaná bradavka, nelze kojit

Marta    31.05.2020, 21:37

Dobrý den, syn má 18.měsíců. I tak kojím často, denně i 5x,v noci dle potřeby, ale minimálně 3x. Teď i častěji, synovi rostou zuby. Někdy, zřejmě v noci cca 3 dny zpět, mi prokousl bradavku i částečně dvorec na několika místech (čtyři ranky různé velikosti). Z postiženého prsu se snažím vždy alespoň večer před spaním a ráno po probuzení kojit, ale dnes už je ta bolest opravdu nesnesitelná, vadí mi i oblečení a bradavka mě bodá už nonstop celý den a bolest jde do celého prsu, při kojení i do zad. Z druhého prsu kojím dle potřeby. Několik dní jsem mazala Bepanthenem, od včera genciánovou violetí. Rány hnisají. Můžete poradit, co teď mohu dělat? Upřímně jsem schopná z postiženého prsu kojit max. 2x denně, jak uvádím výše. Děkuji za odpověď a Váš čas.

Milá Marto

v tejto situácii je dôležité začať bradavky účinne liečiť a snažiť sa odstrániť príčinu, pre ktorú poškodenie bradaviek vzniklo. Odporúčame vám skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou osobne:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože problémy s prsníkmi a bradavkami nie je jednoduché odhadnúť prostredníctvom internetu a tiež preto, že v tejto situácii je dôležité vylúčiť možné príčiny, pre ktoré sa mohla znížiť tvorba mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Spoločne s laktačnou poradkyňou odstráňte prípadné príčiny, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť a zlepšíte prisatie dieťatka. Aj v tomto veku je možné urobiť úpravy polohy, pri ktorých sa zlepší prisatie bábätka. Môžete si pritiahnuť bábätko viac k vášmu telu a prisávať ho s doširoka otvorenými ústami bradou do prsníka. Spoločne s laktačnou poradkyňou prejdite aj možnosti liečby. Používajte naďalej genciánovú violeť, poradkyňa pri dojčení vám odporučí akým spôsobom a nezabudnite premasťovať bradavky olivovým olejom. Podľa toho, ako vyzerajú ranky a poškodenie bradaviek, pridáte k liečbe ďalšie prostriedky. Neodporúčame vám používať krémy a maste s obsahom lanolínu (teda aj krém, ktorý používate teraz), pretože z dlhodobého hľadiska môžu byť príčinou takýchto rán, ako popisujete. A častokrát nepomôžu uľaviť od bolesti a liečiť bradavky ani z krátkodobého hľadiska.

Medzičasom z postihnutého prsníka pokračujte v dojčení. Ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili dieťatko prisať, kým sa stretnete s poradkyňou, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevyliečiť, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pokousaná bradavka, nelze kojit