Sú kapsule swanson bezpečné?

Karla Tóthová    14.01.2013, 16:06

dobrý deň, myslíte, že sú kapsule benediktu a senovky od firmy swanson bezpečné, napriek tomu, že výrobca ich pri dojčení neodporúča? môžu obsahobať aj iné látky, ktoré škodia bábu

Milá Karla,

výrobcovia liekov a výživových doplnok vo väčšine prípadov nie sú ochotní prevziať na seba zodpovednosť v prípade dojčiacich matiek. Dojčenie často nie je pre nich dostatočne závažné a dôležité na to, aby toto urobili.

V prípade senovky napríklad výrobca ako indikáciu na použitie uvádza dojčenie, uvádza, že zvyšuje tvorbu mlieka, a hneď v ďalej vete ju neodporúča dojčiacim matkám. Čiže na jednej strane chce, aby si dojčiace matky výrobok na zvýšenie tvorby mlieka kupovali, na druhej sa snaží chrániť.

Senovka a benedikt sú pomerne odskúšané bylinky na zvyšovanie tvorby mlieka a môžu mamičkám spolu s ostatnými opatreniami na zlepšenie dojčenia často pomôcť. Dojčiace matky ich môžu na tento účel využívať. Senovka obsahjuje alkaloidy - cholín a trigonelín - dve vyhľadávané látky, ktoré majú na ľudský organizmus pozitívne účinky.

Tak, ako pri väčšine byliniek či liekov, dojčiace matky ich môžu užívať a môžu zároveň ďalej dojčiť svoje bábätko.

Záverom, je zrejmé, že 100% bezpečné bylinky ani lieky neexistujú, existuje len rozumná miera bezpečnosti vzhľadom na poznatky z farmakológie, testy, skúsenosti, štúdie a podobne. Senovka a benedikt sú overené pomerne dlhými rokmi, počas ktorých ich užívali už stotisíce matiek.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Sú kapsule swanson bezpečné?