Ako odstranit dudlovanie

Renáta Hloušková    15.01.2013, 22:26

Dobry den, moja 10 dňová dcérka začala asi pred 2 dňami dudlovať. Od začiatku bola vždy veľmi spavá ale na podnety (skrabkanie pod bradickou) aj pekne sala, teraz vsak parkrat potiahne a potom zaspi pripadne len dudluje. Samozrejme potom sa casto budi a vzdy sa napije len z jedneho prsnika a aj to nam trva velmi dlho medzi 30 - 40 minutami. Bradavky su bolave, najviac vsak bolia pri prilozeni potom sa to uz da vydrzat. Chcela som sa spytat ako sa da odstranit toto dudlovanie. Dakujem a prajem pekný deň

Milá Renáta,

bábätká reagujú na tok mlieka a ak je pomalý, tak zaspávajú, sú „spavé“, obzvlášť v novorodeneckom období (čo sa často interpretuje ako „lenivé“ bábätko) alebo neskôr po cca. 3. týždni sa pri spomalení toku mlieka často  hnevajú, prípadne si sajú ručičku.

Situáciu môže zlepšiť úprava prisatia bábätka, ktorá pomôže bábätku lepšie regulovať tok mlieka a tak získať z prsníka viac mlieka. Správne prisatie bábätka je zároveň dôležité pre to, aby prisávanie bábätka nebolelo a nepoškodzovalo bradavky matky.

S prisávaním vám najlepšie pomôže poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože správne prisatie sa dá najľahšie naučiť priamo pri nácviku s vaším bábätkom.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Či budú vo vašej situácii potrebné aj iné kroky potrebné pre odstránenie bolesti pri dojčení, je najlepšie vyhodnotiť v osobnom kontakte s poradkyňou.

Pozrite si tiež fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

a dokument o tom, ako môžete pomôcť zrýchliť tok mlieka na prsníku pomocou tzv. stláčania prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/
Technikou stláčania prsníka môžete pomôcť bábätku vypiť viac mlieka. Základom je sledovať pitie bábätka na prsníku a ak sa tok mlieka spomalí (bábätko začína sať bez pitia), začať stláčať prsník, nechať bábätko piť so stláčaním a nechať ho nech prsník "dopije". Keď už ani so stláčaním nepije, potom mu je dobré ponúknuť druhý prsník.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako odstranit dudlovanie