Zvysenie tvorby mlieka

Eva    15.01.2013, 22:25

Dobry den, vsade citam ze na zvysenie tvorby mlieka je potrebne dietatko casto prikladat k prsniku.Co vsak znamena to casto? Je to kazdu pol hodinu, hodinu alebo ako?

Milá Eva,

z vašej otázky nie je zrejmé, akú konkrétnu situáciu riešite. Z hľadiska dojčenia nie je podstatné "prikladanie" a doba strávená na prsníku či to, ako často dieťa na prsníku je, ale to, či na prsníku skutočne pije. To je rozhodujúce pre tvorbu mlieka aj pre jej zvýšenie. Pokúsime odpovedať na obe možnosti:

1. ak sa pýtate, ako udržať tvorbu mlieka tak, aby dojčenie pokračovalo aj naďalej

Kľúčová informácia, ktorú potrebuje matka vedieť vyhodnotiť je poznať, kedy bábätko pije a či pije dostatočne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

Ak je bábätko pri dojčení spokojné, dobre priberá a prospieva potom je v poriadku akákoľvek frekvencia dojčenia, ktorú si určuje bábätko (tzv. dojčenie na požiadanie).

Pre dojčenie totiž neplatia žiadne pravidlá, jeden meter neplatí na každého. Bábätko sa môže chcieť dojčiť aj z dôvodov, ktoré nie sú priamo spojené s príjmom mlieka, ale s mnohými inými faktormi a funkciami, ktoré dojčenie spĺňa. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie bez pitia na prsníku, pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. Bábätká sa často chcú dojčiť aj preto, že prsník v ústach ich uspáva a často tak spávajú.

2. ak sa pýtate, ako zvýšiť tvorbu mlieka

Je dobré obrátiť sa na poradkyňu pri dojčení

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a s ňou prejsť vašu konkrétnu situáciu, v ktorej máte dojem, že by pomohlo zvýšiť tvorbu mlieka. Základný postup pri zvýšení prísunu materského mlieka popisuje tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zvysenie tvorby mlieka