odmietanie prsnika a strata mliecka

Martina    28.07.2011, 20:10

Dobry den laktacna poradkyna, mam 4 tyzdnoveho chlapceka. Od narodenia je dieta vylucne dojcene. Dojcim na striedacku z praveho a pri dalsom dojceni z laveho prsnika. Prikladanie diatata k lavemu psriku je vzdy dost bolestive, nevie poriadne otvorit ustocka. V poslednom case (2-3 dni ) sa mi diata pri kojeni po cca 5 minutach zacalo odtahovat od prsnikov a snazi sa docielit to, ze chyti len bradavku a zacne cumlikovat. Zaroven vypije menej mliecka a po cca 1,5 hodine je hladne a dost place. V prvych 3 tyzdnoch nebol s kojenim problem, babetko salo mliecko aj 20 minut a mala som pocit, ze bolo syte a vobec sa neodtahovalo od prsnika. Za prve 2 tyzdne pribralo skoro 500 g. Mam trosku obavy, ci nestracam mliecko, aj ked po kojeni, ked si trosku mlieko odstriekavam vzdy tecie. Priznam sa mam v tom trosku chaos. Rada by som dieta kojila co najdlhsie, prosim poradte mi. dakujem.

Milá Martina,

prečítajte si tieto informácie o tom, ako môžete svojmu synčekovi pomôcť otvárať väčšie ústa:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=85

Bolesť pri prikladaní môže súvisieť s nesprávnym prisávaním, čo vám môže pomôcť napraviť v priamom kontakte s vami niektorá laktacna poradkyňa z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
 
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
 
2) Správanie bábätka, ktoré popisujete, môže súvisieť so zníženou tvorbou mlieka, čo by ale mala posúdiť poradkyňa pri dojčení priamo pozorovaním dojčenia, cez internet toto nie je dosť dobre možné. Ak by to bolo tak, tak by bolo dôležité zvýšiť tvorbu mlieka. V takom prípade začnite užívať senovku grécku a benedikt lekársky plus iné podporné prostriedky tak, ako je to v tomto návode:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

3) Tomu, aby sa bábätko dobre prisávalo pomôže intenzívny fyzický kontakt: Vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho. 

Niekedy sa tvorba mlieka môže znížiť, aj keď zo začiatku bábätko pije dobre - môže sa to stať vtedy, keď bábätko nie je dobre prisaté a jeho dobré pitie je závislé na vynikajúcej tvorbe mlieka a dobrom toku mlieka. Keď sa potom tvorba mlieka zníži a jeho prisatie stále nie je dostatočne dobré, nepostačuje na to, aby dobre pilo, a bábätko sa môže odťahovať od prsníka. Dávajte svojmu bábätko piť často, kedykoľvek má o dojčenie záujem. Pri tom, keď skúšame odstriekať mlieko po dojčení, sa nedozvieme veľa o tom, ako bábätko pije. V prsníku mlieko môže byť, ale bábätko ho nemusí piť pre nesprávne prisatie. Aj preto je základom riešenia toho, čo popisujete čo najlepšie prisatie.

Prečítajte si aj túto odpoveď v našej poradni:
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=65



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > odmietanie prsnika a strata mliecka