Dcera nepribrala

jana    16.01.2013, 22:27

Dobry den, dcerka ma 11 dni, z nemocnice sme doma siesty den. mala zvycajne v noci (po polnoci) prespi aj sest hodin, rovnako v poobednych hodinach sa jej spanok natiahne na rovnako dlhu dobu. zvysok casu vsak takmer cely preplace, napriek dojceniu, hojdaniu... s mocenim problem nema (za den asi 6-7 plnych plienok), naproti tomu uz 5 den nemala stolicu. brusko ma makke. dnes som ju vazila pred a po kojeni, rozdiel bol asi 85g prirastok. jej celkova vaha sa vsak od tej pri prepusteni z nemocnice nepohla. vetry jej odchadzaju pravidelne. podla odporucani na stranke a zhliadnuti videi by jej prisatie a satie malo byt v poriadku, obcas sice zaspava na prsniku, je to vsak az po dlhom placi, kedy predpokladam, ze je to (aj) vycerpanim. ako casto by som ju v bdelom stave mala kojit? pripadne mam ju budit ak spi tak dlho ako som uviedla?

Milá Jana,

vo vašej situácii je nevyhnutné podniknúť viaceré kroky na to, aby ste zlepšili dojčenie. Je dôležité, aby ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení a aby vám pomohla:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si dcérku k sebe na hruď medzi prsia vyzlečenú len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ňou ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ju len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Tak môžete bábätku ponúknuť prsník hneď, ako sa precitá a sústrediť sa na pitie na prsníku, pomôcť bábätku vypiť ešte viac mlieka pomocou stláčania prsníka a keď už nepije aj pri stláčaní prsníka, ponúknuť mu druhý prsník. A keď bábätko zaspí po výdatnom dojčení, je dobré ho nechať vyspať a sústrediť sa na výdatné nadojčenie pri nasledujúcom zobudení.

Ako zvýšiť prísun mlieka prostredníctvom spomínanej techniky stláčania prsníka nájdete v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Začnite užívať prostriedky, ktoré vám pomôžu zvýšiť tvorbu mlieka popísané v bode 5 tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Taktiež je dôležité, aby zvyšovanie tvorby mlieka išlo ruka v ruke s úpravou polohy a prisatia, ktoré vám poradkyňa ukáže. Návod nájdete vo videách a fotografiách na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dcera nepribrala