Kolostrum v tehotenstve

Lenka    16.01.2013, 21:27

Chcem sa spýtať, som už v 39tt a zatial som nepostrehla tvorbu mlieka - kolostrum . Niektoré, ženy toto pozorujú už niekolko mesiacov pred porodom, no mne ešte nevytiekla ani kvapka ... Môže to znamenať , že nebudem mať mlieko, alebo budem mať problémy s rozbehom dojčenia , alebo je to v poriadku a proste sa to rozbehne hned po pôrode ? dakujem

Milá Lenka,

kolostrum sa vám tak, ako každej inej mamičke tvorí približne od 16. týždňa tehotenstva. Samotný fakt, že voľne nevyteká alebo nie ste schopná si odkvapkať pár kvapiek, nehovorí nič o tom, aká bude tvorba mlieka po pôrode.

Pre to, aby dojčenie po pôrode začalo čo najlepšie, je dôležitejšie podniknúť konkrétne kroky než na zamerať sa na množstvo kolostra. Tieto kroky vám môže vysvetliť poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte (mnohé poradkyne pri dojčení organizujú aj školy dojčenia pre tehotné)

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Veľa vám ozrejmí naša kniha:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

a tieto rozhovory s poradkyňami pri dojčení v médiách:

http://www.tvlux.sk/archiv/play/4397/doma-je-doma-332

http://www.mtt.sk/relacie/diskusne-studio1/video-diskusne-studio-9-10-2012-dojcenie/

Prečítajte si aj tento leták dr. Jacka Newmana:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kolostrum v tehotenstve