Zápal prsníka? Strácam mlieko

Katka    18.01.2013, 10:09

Dobrý deň, dcérka má 10 dní, začala som ju dojčiť, mlieko sa mi spustilo na 4. deň po pôrode (cisársky rez). V ĺavom prsníku sa mi spravila boľavá hrča, odvtedy sa mlieko takmer vôbec netvorí. Prsník si masírujem, dávam si teplé obklady, snažím sa z neho čo najviac dojčit a odsávať, ale nepomáha. Navyše sa mi takmer prestalo tvoriť mlieko aj z druhého zdravého prsníka, z ktorého tiež často dojčím a odsávam si mlieko. Prosím poraďte mi, čo mám robiť, nechcem prísť o mlieko už takto skoro, spravím všetko preto, aby to bolo v poriadku a ja som mohla dojčiť. Musím ešte spomenúť, že mám veľmi malé bradavky, ktoré mi na začiatku dcérka dosť zničila - hlavne tú ľavú, začala som dojčiť cez klobúčiky (inak sa nedalo). ďakujem veľmi pekne. Katka

Milá Katka,

vo vašej situácii je nevyhnutné podniknúť viaceré kroky na to, aby ste zlepšili dojčenie. Je dôležité, aby ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení a aby vám pomohla:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si dcérku k sebe na hruď medzi prsia vyzlečenú len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ňou ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ju len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Tak môžete bábätku ponúknuť prsník hneď, ako sa precitá a sústrediť sa na pitie na prsníku, pomôcť bábätku vypiť ešte viac mlieka pomocou stláčania prsníka a keď už nepije aj pri stláčaní prsníka, ponúknuť mu druhý prsník. .
Ako zvýšiť prísun mlieka prostredníctvom spomínanej techniky stláčania prsníka nájdete v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/
Čo sa týka zvýšenia tvorby mlieka, prečítajte si tento dokument, urobte všetky kroky v ňom a začnite užívať prostriedky, ktoré vám pomôžu zvýšiť tvorbu mlieka popísané v bode 5 tohto dokumentu:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Kľúčom k celej situácii je zvýšenie tvorby mlieka podľa tohto dokumentu.

Taktiež je dôležité, aby zvyšovanie tvorby mlieka išlo ruka v ruke s úpravou polohy a prisatia, ktoré vám poradkyňa ukáže. Návod nájdete vo videách a fotografiách na našej stránke:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Neexistujú "malé bradavky", dojčenie je možné pri rôznom tvare a veľkosti bradaviek, špeciálne, ak je k dispozícii kompetentná pomoc.

Čo sa týka hrče v prsníku - toto nie je možné diagnostikovať cez internet, choďte ku gynekológovi, špeciálne ak hrča zostáva rovnaká a je tak už viac ako dva dni. Z prsníka s hrčou môžete samozrejme dojčiť aj naďalej, bez ohľadu na diagnózu, či prípadné antibiotiká, ktoré by vám lekár predpísal.

Ak by bolo bábätko potrebné dokrmovať, kým sa tvorba mlieka zvýši, tak najlepší spôsob, ako to urobiť je laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápal prsníka? Strácam mlieko