Co mam spravit aby som predisla bolestivemu prisatiu

Marianna    30.07.2011, 20:11

Syncek ma 2 mesiace.Je dojceny.Pouzivali sme silikonove klobuciky.Posledny tyzden dojcim bez nich.Dieta je nekludne.Pri prisati pocitujem velku bolest sposobenu silou ako zacne sat.Pocas dojcenia tato bolest ustupi.Papa asi 10 minut z oboch prsnikov.. Co mam spravit aby som predisla bolestivemu prisatiu a aby to nebolo pre dieta stresujuce a po dojceni bol pokojny.

Milá Marianna,

je úžasné, že sa vám poradilo posledný týždeň dojčiť bez klobúčikov. Je obrovský úspech, že sa vám synčeka darí prisávať bez nich. Pokračujte v tom. Všetko, čo popisujete, je pravdepodobne spojené s prechodom od klobúčika na dojčenie. Synček bol na klobúčik zvyknutý a ani pre neho to nemusí byť jednoduché. Dajte jemu aj sebe v prvom rade čas. Synček sa potrebuje nový spôsob satia naučiť. Vaša bolesť je pravdepodobne podľa vášho popisu spôsobená nesprávnym prisatím - na klobúčik sa totiž bábätko prisáva a saje inak ako na prsníku. Toto by potvrdzovalo aj to, že píšete, že bolesť je hlavne na začiatku dojčenia a potom ustupuje - takýto typ bolesti je väčšinou typický pre nesprávne prisatie.

Urobte nasledujúce kroky:

1) Skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení, aby posúdila množstvo mlieka, ktoré synček vypije. Ak bude synček dobre piť a prisávanie bude správne, nebude pitie pre neho stresujúce:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

2) Prečítajte si tieto informácie o tom, ako môžete svojmu synčekovi pomôcť otvárať väčšie ústa:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=85

3) Bolesť pri prikladaní môže súvisieť s nesprávnym prisávaním, čo vám môže pomôcť napraviť v priamom kontakte s vami laktacna poradkyňa. Ak je bolesť skutočne neznesiteľná, môžete prechodne na jej zmiernenie použiť Ibuprofen v bežnom dávkovaní. Najviac zo všetkého však bolesť odstráni správne prisatie.

4) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Pozrite si tiež fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

5) Tomu, aby sa bábätko dobre prisávalo pomôže intenzívny fyzický kontakt: Vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Co mam spravit aby som predisla bolestivemu prisatiu