Bolesť bradavky

Mery    15.01.2021, 22:23

Milá mamila, mám 17 mesačnú dcérku, ktorú som do 6mesiacov plne dojčila. Začiatky neboli najľahšie, no po nastrihnutí hornej aj dolnej uzdičky sa dcérka krásne prisávala. Problém nastal, keď mala dcérka zhruba 15mesiacov a jedného dňa, ani neviem ako, mi "zničila" bradavku pravého prsníka. Bola to veľká bolesť (nielen počas dojčenia, ale v podstate stále). Zhruba týždeň som sa snažila bradavku vyliečiť, no keďže som dcérke v tom čase nebola schopná tento prsník ponúkať, prestalo sa mi v ňom úplne tvoriť mlieko. Teraz, po cca 2 mesiacoch sa to deje aj na druhej bradavke - je červená, zo spodnej časti popraskaná, bolí už pri dotyku a neopísateľne pri dojčení. Samotný prsník nebolí. Dcérka je počas dojčenia veľmi aktívna (zdvíha riťku, zapiera nohy, pretáča sa, doslova "tancuje") - čo mi spôsobuje ešte väčšiu bolesť. Je možné spraviť niečo na záchranu bradavky, a tiež dojčenia? Nerada by som prišla o mlieko. Staršiu dcéru som dojčila 30mesiacov, rada by som aj mladšiu. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Milá Mery,

v tejto situácii je kľúčové stretnúť sa osobne (alebo aspoň online) s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou vyhodnotíte faktory, ktoré mohli spôsobiť vznik týchto rán na bradavkách:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa poradíte tiež o možnostiach liečby poranených bradaviek a tiež o tom, akým spôsobom zvýšiť tvorbu mlieka. Takéto rany nepatria medzi súčasť normálneho dojčenia a ich vznik nespôsobuje samotný fakt, že dojčíte staršie dieťatko, ktoré je neposedné, tak ako ostatné deti v tomto veku. Za súčasnej situácie sa môže pomôcť dojčiť dieťatko s obmedzením jeho poškodzovania poranených bradaviek svojou neposednosťou, takisto pri prisávaní môžete dcérke ukázať, aby otvorila veľkú pusinku. Tieto otázky prejdite konkrétne s laktačnou poradkyňou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesť bradavky