Nekludnie dieťa pri kojeni a zlý spanok

Ľubica    22.01.2021, 11:49

Dobrý deň, mám 11 mesačného synčeka. Je kojeny ale už papa aj normálnu stravu počas dňa. Pri kojení sa stále vrtí,otáča na bruško a tak pije mlieko. Občas tak zaspí. Posledné týždne sa budí aj 5-6x za noc, raz z toho sa poriadne napapa ale inak sa len prehadzuje zo strany na stranu. Akurát mu vyšiel zúbok tak som to pripisovala tomu. Hodinu pred spaním mu dávam kašu a potom ho ešte nadojcim keď ide spať. Ďakujem za odpoveď.

Milá Ľubica,

vašu situáciu nie je jednoduché posúdiť prostredníctvom internetu. Vo všeobecnosti dojčenie ročného dieťatka je už úplne iné ako sústredené dojčenie novorodenca. Mnohé ročné bábätká pri dojčení trénujú svoje fyzické schopnosti, krútia sa, vstávajú, hojdajú sa, preliezajú matku, prisávajú sa na jeden – druhý prsník. Toto správanie je potrebné odlíšiť od nespokojnosti, ktorú môžu niektoré bábätká v tomto veku prejavovať ako reakciu na tok mlieka. Prečítajte si to, ako to popisujú iné ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Aby ste odlíšili, či sa vaše bábätko jednoducho pri dojčení hrá alebo skutočne môže ísť o situáciu, ktorá by si vyžadovala zlepšenie dojčenia, skontaktujte sa osobne alebo online s niektorou z našich laktačných poradkýň:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne zhodnotíte dojčenie bábätka a ďalšie faktory, napríklad tieto faktory, ktoré majú potenciál znižovať tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Nočná starostlivosť v tomto veku môže byť náročná a hoci sa to zlepší, teraz to môže byť pre vás ťažké. Existujú vysvetlenia, prečo sa bábätká po pol roku začnú budievať častejšie, ktoré vám môžu dodať istotu, že sa nedeje nič, čo by znamenalo nejaký zdravotný problém pre bábätko a existujú tipy a skúsenosti iných žien, ako toto obdobie prežiť jednoduchšie. Pripravili sme komplexný článok, ktorý sa venuje tejto téme:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nekludnie dieťa pri kojeni a zlý spanok