Tehotná bez kolostra?

Mária    02.02.2013, 10:08

Je vôbec možné, aby sa tehotnej žene od 16 týždňa tehotenstva netvorilo kolostrum? Je možné, aby sa žene po porode nespustilo mlieko za predpokladu, že si dieťa správne a na požiadanie prikladá? Myslím, či na to môže mať vplyv nejaká choroba. Ďakujem

Milá Mária,

v prvom rade: v tehotenstve sa kolostrum môže tvoriť bez toho, aby ste jeho tvorbu vypozorovali.

V druhom rade. dojčenie je viac než len tvorba mlieka a aj ženy, ktorým sa tvorí málo alebo žiadne mlieko môžu dojčiť.

Prvou a najčastejšou príčinou nedostatočnej tvorby materského mlieka je nesprávny začiatok dojčenia a potom ďalej nesprávne postupy pri riešení nedostatočného príjmu mlieka zo strany bábätka.
Preto by stálo za to, aby sa budúce mamičky stretli s poradkyňou pri dojčení, aby im mohla s dojčením pomôcť, aby im poskytla informácie už pred pôrodom a potom efektívnu pomoc ihneď po pôrode. Ak bábätko skutočne potrebuje dokrmovanie, je dôležité dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Okrem toho sú kroky, ktoré môžete podniknúť na zvýšenie tvorby mlieka:
Pozrite si v prvom rade tieto dva dokumenty a postupujte podľa nich:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/
Je možné užívať prostriedky, ktoré vám pomôžu zvýšiť tvorbu mlieka popísané v bode 7 tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Taktiež je dôležité, aby zvyšovanie tvorby mlieka išlo ruka v ruke s úpravovou polohy a prisatia, ktoré vám poradkyňa ukáže. Návod nájdete vo videách a fotografiách na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Vy ste pravdepodobne chceli pátrať po príčinách zníženej tvorby alebo nulovej mlieka. Horeuvedené dôvody sú najpravdepodobnejšou príčinou, hoci samozrejme existujú aj ďalšie príčiny, pre ktoré sa nemusí niektorým mamičkám tvoriť dostatok mlieka, podobne, ako sa niektorým ľuďom netvorí napríklad dostatok inzulínu. Pre takéto mamičky je dôležité vedieť, že dojčenie je viac ako príjem materského mlieka. Samotné dojčenie bez ohľadu na tvorbu mlieka je pre bábätko a jeho zdravý vývoj nesmierne dôležité. Skutočnú príčinu nie je jednoduché odhaliť, aby môžete urobiť kroky na zvýšenie tvorby mlieka a ak by aj napriek tomu tvorba mlieka nebola dostatočná, tak základná zásada je, že v prvom rade treba bábätku laktačnou pomôckou zabezpečiť príjem mlieka a v čase, keď bude mať približne 4. mesiace, začať umelé mlieko nahrádzať príkrmamy tak, aby ste v priebehu nasledujúcich týždňov zaviedli dostatočne rozmanitú stravu v dostatočnou množstve, ktorou nahradíte dokrmovanie umelým mliekom. Ak to urobíte, budete môcť naďalej dojčiť bez toho, aby ste museli dokrmovať a zároveň bude mať vaše bábätko dostatočný príjem živín. Potom vás môže čakať dlhé obdobie dojčenia spoločne s tým, že bábätko bude popritom jesť normálnu stravu.











 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tehotná bez kolostra?