Odmietanie prsnika cez den

Katka    05.02.2013, 18:32

Dobry den, moja 4mesacna dcerka uz asi tyzden odmieta cez den pit z prsnika, napapa sa len z flasky. V noci opat papa bezproblemov z prsnika, dokonca aj ked ju cez den prilozim rozospatu. Bohuzial nie vzdy to tak ide pretoze cez den spi dost malo a zvykla si papat mensie mnozstva castejsie. Viete mi poradit kde moze byt problem? Dakujem vopred za vase rady.

Milá Katka,

takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne, pričom bábätko saje len koniec bradavky, a tak jeho pitie závisí len od spustenia mlieka. V dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko odmieta prisať pretože reaguje na tok mlieka, ktorý mu nevyhovuje. Paradoxne, vo väčšine prípadov takéto bábätká dobre priberajú. Niekedy sa k tomu pridajú aj ďalšie faktory ako napríklad užívanie antikoncepcie (ktorá znižuje tvorbu mlieka). Ostatné dôvody, prečo sa po dobrom priberaní znižuje tvorba mlieka, si môžete prečítať v dokumente o tom, ako takúto situáciu riešiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Základom celého riešenia je zvýšenie tvorby mlieka podľa daného dokumentu.

Vaše bábätko sa správa tak, ako je popísané v tomto dokumente o štrajku, preto pri riešení postupuje podľa tohto dokumentu:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

V medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka, je pravdepodobne najlepším riešením podávanie príkrmov - toho, čo dieťatku chutí, pričom ho v tom čase nebudete do dojčenia nútiť. Prestaňte používať fľašu, ktorá celú situáciu zhoršuje. Zavádzanie príkrmov v tomto veku je bezpečnejšia stratégia ako kŕmenie dieťaťa umelým mliekom fľašou.

Na všetkých týchto krokoch by bolo dobré spolupracovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prsnika cez den