Bolesti bruška dieťatka po dojčení

Adriána    11.02.2013, 23:08

Prosím Vás, moja dcérka má 6 týždňov a máme strašný problém s bruškom. Po nakojení mi zhruba pol hodinku plačká a pučí sa - tlačí hlavičku k nožičkám a naopak čo vo mne evokuje to, že ju bolká bruško. Trošku pocvičíme, pomasírujeme ale ona sa trápi stále. Niekedy ju nosíme aj dve hodiny a v malých intervaloch stále plačká. Čo by nám pomohlo, aby sa z nej stalo šťastné dieťatko? Nepomohli nám ani kvapky ani Pupík .... na stravu si dávam velký pozor, čo ako som sa tu dočítala nie je až také dôležité. Prosím Vás poradte mi, lebo už som bezradná. Dakujem

Milá Adriána,

bábätká sú často nespokojné z niekoľkých dôvodov (ktoré sa často omylom pripisujú "problémom s bruškom" či "strave matky"):

1) Bábätko je už unavené a chce zaspať a potrebuje pri zaspávaní pomoc.
Často napr. ide o situáciu, v ktorej bábätko zaspáva na prsníku a prebudíme ho snahou o odgrgnutie (ktoré nie je potrebné robiť paušálne po každom dojčení). Pokúste sa bábätko nechať zaspať na prsníku a ak sa nepodarí ho uspať dojčením, hneď ako bábätko dojčenie ukončí a nespí, ho začať aktívne uspávať hojdaním, monotónnym nosením či inými aktivitami.

2) Bábätko malo už za celý deň príliš veľa podnetov a nedokáže sa samo uspokojiť a potrebuje, aby ho niekto ponosil a pomohol mu zaspať.

3) Bábätko chce byť s niekým v blízkom kontakte (ideálne je nosiť ho v takejto situácii v šatke či inom nosiči) a nie je spokojné, keď je položené - aj keď sa s ním niekto rozpráva/zabáva ho/cvičí mu nožičkami. Bábätká potrebujú byť v náručí rodičov, a keď tam nie sú, môžu byť nespokojné. Mnohé bábätká nespĺňajú predstavu rodičov o tom, že po nadojčení by mali byť spokojné, ležkať a nejakú dobu sa hrať samy. Majú potrebu byť nosené a pozorovať rodičov pri ich bežnej činnosti.

4) Bábätko sa môže chcieť dojčiť napriek tomu, že pred chvíľkou pilo. Pokojne ho priložte naspäť na prsník. Možno potrebuje dojčenie na to, aby mohlo zaspať.

5) Bábätko vyjadruje svoju potrebu kakať/cikať a môže mu pomôcť, keď ho rozbalíme. Mnohé bábätká rady cikajú/kakajú, keď sú rozbalené. A vtedy často zmiznú problémy s "kopkaním" a nespokojnosťou.

Vo všeobecnosti je možné povedať, že dojčiace mamičky môžu jesť všetky potraviny. Dojčenie je nie stav, ktorý si vyžaduje špeciálnu diétu či stravovacie obmedzenia. Dojčenie je normálne. Vylúčiť nejakú potravinu (napr. kravské mlieko) má zmysel len vtedy, ak si mamička skutočne všimne, že nejaká potravina robí problém (hoci ani toto nemusí byť také úplne jednoduché zodpovedne zistiť). Vylučovať však paušálne všetky potraviny, ktorých zoznamy mamička zozbiera, nemá zmysel. Mamičky navyše často zisťujú, že napriek tomu, že už svoj jedálniček mimoriadne zúžili, bábätká majú aj naďalej "problémy s bruškom". Strava matky ovplyvňuje bábätko pozitívne: bábätko si zvyká na rozličné chute a materské mliečko chráni tráviaci trakt dieťatka aj tým, že vystiela sliznicu čreva (a iné sliznice), a tým posilňuje jeho imunitu. Čo sa týka vplyvu vašej stravy na "bolesti bruška" vašej dcérky: Príčiny plaču a nespokojnosti, ktorú popisujete, môžu byť rôzne a niektoré vám vymenujeme, ale myslite na to, že nie všetky sa vás musia týkať:
1) Nedostatočný príjem mlieka zo strany bábätka. Nedostatočný tok mlieka počas dojčenia.
2) Nedostatočný spánok bábätka a to, že bábätko potrebuje, aby sme mu pomohli zaspať.
3) To, že bábätko "oznamuje" potrebuje cikať a kakať. Ak táto potreba zostáva nepovšimnutá, tak sú niektoré bábätká skutočne nespokojné. Skúste dcérku v takejto situácii rozbaliť, uvidíte, či to pomôže.
4) Prílišná únava bábätka, príliš veľa podnetov, prílišná predráždenosť.
5) Ak má matka príliš veľa mlieka.
6) Používanie fľašky, cumlíka.
7) Potreba bábätka byť nosené, v kontakte s matkou.
8) Niekedy môže byť príčinou napr. cudzorodá bielkovina. Ale toto nie je bežné a nie veľmi pravdepodobné. Vtedy môže pomôcť napríklad vylúčenie kravského mlieka zo stravy matky.
9) Iné príčiny, medicínske príčiny.


Urobte ešte nasledovné:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Pozrite si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie môže vo vašej situácii byť dôležité:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Vyhodnotiť dojčenie môžete aj v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesti bruška dieťatka po dojčení