Kojenecká láhev

Klára Marie    07.08.2021, 00:11

Dobrý den, mám otázku, kterou jsem tu nikde nenašla. Mám tříletou dceru, kterou jsem kojila do necelých jejích dvou let. Skončily jsme v 7. měsíci těhotenství, kdy jsem čekala synka (nyní 1 rok), a to proto, že mi došlo mléko. Dcera to vzala celkem přirozeně a bez problémů, večer na usnutí si dávala umělé mléko z láhve a stejně tak v noci, když se probudila. Celou noc spala za celý svůj život méně než desetkrát. Před porodem synka jsme spali vedle sebe: manžel, já, dcera. Když se narodilo miminko, já a manžel jsme se prohodili. Takže nyní spíme zleva: syn, já, manžel, dcera. Pro ni to bylo zpočátku těžké, že nemá mámu vedle sebe, ale vždycky to vyřešila tím, že v noci přelezla, takže spala mezi rodiči. Tak je to dosud. Nyní ve 3 letech se budí 1-2x za noc, přeleze ke mně a chce mléko z láhve. Postupně jsme si zjednodušili život, takže teď už mléko nechodíme v noci připravovat (to dělal manžel). Zjistili jsme, že dceři stačí studené, takže si ho připravím k posteli večer. Taky ho má velmi naředěné, postupně jsme ubírali sunaru a nyní má jen jednu odměrku na 180 ml, v podstatě obílená voda. Myslím, že jde ale o to sání. Moje otázka zní: je myslíte potřeba ji láhev odnaučit či se to naučí sama? Četla jsem, že do 3 let dětem máme mléko dávat, teď se paní doktorka tváří, že už bychom to měli postupně odnaučovat. Nicméně pak poznamenala, že její syn pil mléko z láhve až do pěti let. Já jsem samozřejmě trochu vyčerpaná z toho, jak vstávám se dvěma dětmi, nicméně to není hlavní problém. Společné spaní mám ráda a manžel je s tím také v pohodě, i když občas slýcháme poznámky na to, že už bychom měli dát dceru do jejího pokojíčku. Syn se kojí, obvykle 4-15x za noc, podle zubů atp. Děkuji za odpověď. A moc děkuji za vaše články a vůbec celý web! Zdraví Klára

Milá Klára,

predstava, že deťom bolo treba dávať umelé mlieko do troch rokov, nie je vedecky podložená a toto je myšlienka, ktorú pretláčajú firmy, ktoré vyrábajú umelé mlieko, aby ho rodičom mohli predávať čo najdlhšie. Umelé mlieko v konečnom dôsledkom nie je nič iné ako instatná potrava - teda sušené kravské mlieko s niektorými pridanými vitamínmi a minerálmi - teda ide o živiny, ktoré je dieťa schopné získavať aj z bežnej potravy a v čerstvej forme. Takže skutočne nie je dôvod, pre ktorý by deti potrebovali umelé mlieko do 3 rokov. 

Čo sa týka pitia z fľašky - ak je dieťa na fľašku zvyknuté a v noci z nej pije, tak je to v určitom aspekte podobné, ako keď sa dojčené deti v noci dojčia - teda, že mu fľaška pomáha pri opätovnom zaspávaní pri zobudení v noci. A preto nemusí byť jednoduché v tomto veku prestať fľašku používať v noci a dieťa môže byť v noci nespokojné a plakať. Niekedy je to možné dieťaťu vysvetliť a ono je s tým v pohode, ale niekedy to - ak má silnú potrebu získať pomoc s opätovným zaspatím, tak nemusí zmenu akceptovať. Skúste teda vychádzať z poznania svojej dcérky a toho, ako vy usudzujete, že fľašku potrebuje, a ako si myslíte, že by prijala snahu o iné spôsoby zaspávania počas noci. Niekedy môže byť zmena jednoduchšia, než by ste očakávali, ale niekedy môže byť priam nemožná a podarí sa to až neskôr. A áno, v určitom bode prestane dcérka používať fľašku aj sama od seba, ale môže to trvať ešte dlho. 

Je pravda, že ak už deti fľašu používajú, tak čím skôr ju prestanú používať, tým lepšie - aj pre vývin ústnej dutiny a pre eliminovania viacerých rizík, ktoré sa s používaním fľaše spájajú. Takže ak máte pocit, že by ste dokázali urobiť zmenu a prestať fľašu používať a dokázali by ste to urobiť spôsobom, ktorý by bol pre dcérku prijateľný, tak to vyskúšajte. Ak nie, skúste to neskôr. Jedna vec, ktorú môžete urobiť, je pokračovať v procese znižovania množstva prášku umelého mlieka, ktoré jej do fľašky dávate tak, aby ste postupne prešli na čistú vodu - tým by ste odstránili používania umelého mlieka (a to by bolo lepšie napríklad aj pre zdravé zúbky) a tiež by to mohlo dcérke pomôcť pri tom, aby zaspávala aj bez fľašky. 

Spoločné spanie si s dcérkou naďalej užívajte, nie je dôvod, aby ste sa snažili dať ju do vlastnej izby. Spoločné spanie je dôležité pre jej pocit bezpečia a istoty a k tomu, že bude chcieť spať vo vlastnej izbe postupne tiež dospeje aj sama. 

Akékoľvek zmeny vždy treba robiť podľa toho, aká je pripravenosť dieťaťa na zmenu. To, že o tomto celom uvažujete, možno ukazuje na to, že vy sama na zmenu začínate byť pripravená. Začnite preto sledovať dcérku, zhodnocovať jej signály pripravenosti na zmenu a podľa toho buď ešte počkajte alebo skúšajte citlivo robiť prvé malé krôčiky, ktoré by jej mohli pomôcť prestať používať fľašku. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenecká láhev