Dojcim len v noci

Veronika    19.02.2013, 17:06

Dobry den, mam za par dni 10 mesacneho synceka. Je to druhy syncek, starsi ma 2,5 roka. Potrebujem poradit preco moj 10 mesacny syncek chce dojcenie LEN v noci, posledny mesiac. Snazim sa mu ponukat prsnik rano ked sa zobudi, neskor, pred jedenim, no on sa brani, iba sa dviha z polohy. Zato v noci sa budi aj kazde dve hodiny. Posledne noci je snad hore aj 15 az 20 krat. Uz to nepocitam, lebo by som len revala zo zufalstva. O mojej zufalej vycerpanosti nebudem pisat. Som velmi stastna ze som dojcenie potiahla az do jeho 10 mesiaca, lebo starsie som zial kojila len necelych osem...Ale co znamena toto netusim. Ma to vobec este zmysel, Poriadne sa nadojci v noci tak 2 - 3 krat, ostatne razy sa len pricuckava a ked prsnik odoberem, hned mrnci a zasa sa prisaje. Musim napisat, ze zubok nemame ani jeden zatial. Uz od jeho 4teho mesiaca som si vzdy myslela, ze to mozu byt zuby....no ale neboli, ani po mesiaci, ani dvoch..... atd. Ma vobec zmysel ho este nadalej kojit. Ako mozem byt dobrou matkou dvom detom, ked som uz tak strasne vycerpana a zufala bez spanku skoro cely rok. Vplyva to strasne na moje denne reakcie a moje spravanie. Ale zasa si neviem predstavit prestat dojcit. a ako? urcite to nebude bez placu nocneho. a to je zasa druhy problem. mame 2izbovy byt zatial stale a starsi syncek spava so mnou a malickym v spalni, ma svoju postel, ale ako bude spat pri revajucom bracekovi? Takze tym aj metody nechat vyplakat u nas akosi zlyhavaju.....dakujem za kazdu odpoved.

Milá Veronika,

to, že sa váš synček takto správa, je dôsledkom zníženia tvorby mlieka a táto situácia sa dá riešiť a zmeniť. To, že sa dojčí len v noci, je jedným z prejavov tejto situácie a ak sa zvýši tvorba mlieka, tak nastane zmena.

Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne, pričom bábätko saje len koniec bradavky, a tak jeho pitie závisí len od spustenia mlieka. V dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko odmieta prisať pretože reaguje na tok mlieka, ktorý mu nevyhovuje. Niekedy sa k tomu pridajú aj ďalšie faktory ako napríklad užívanie antikoncepcie (ktorá znižuje tvorbu mlieka). Ostatné dôvody, prečo sa po dobrom priberaní znižuje tvorba mlieka, si môžete prečítať v dokumente o tom, ako takúto situáciu riešiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Základom celého riešenia je zvýšenie tvorby mlieka.

Vaše bábätko sa správa tak, ako je popísané v tomto dokumente o štrajku, preto pri riešení postupuje podľa tohto dokumentu:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Na všetkých týchto krokoch by bolo dobré spolupracovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je vysoko pravdepodobné, že ak začnete pracovať na zvýšení tvorby mlieka a krokoch, ktoré popisuje bod G v spomínanom dokumente o štrajku, synček sa vráti k dojčeniu aj cez deň. Samozrejme, že to má pre neho význam. Dojčenie aj v budúcnosti bude zásadne ovplyvňovať jeho zdravie, ako aj vaše zdravie. Viac sa môžete dočítať v tomto článku:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/ako-dlho-ma-byt-dieta-dojcene.pdf

Je pochopiteľné, že v situácii, ktorú popisujete, sa cítite vyčerpaná. Hoci je to teraz určite veľmi náročné, neskôr sa vám vynaložené nočné úsilie mnohonásobne vráti. Vyplakanie skutočne nie je riešením. Je možné, že situácia ohľadom nočného dojčenia sa zmierni vyššie uvedenými krokmi. Všetky iné kroky, ktoré by ste podnikli na riešenie tejto situácie, by mali vychádzať z vášho poznania synčeka a vašej situácie. Nie je možné nadefinovať, ako by zmena mala vyzerať, ale môže mať rôzny charakter:

1) zmena, ktorá sa týka vás - napríklad, pôjdete si ľahnúť večer hneď s deťmi, aby ste sa mali možnosť vyspať čo najdlhšie, pretože niektoré mamičky využívajú čas po zaspatí dieťatka na domáce práce a potom spia skutočne málo. Alebo si v noci dáte záležať na tom, aby ste pri synčekovi a pri dojčení spali spolu v posteli v takej polohe, ktorá je vám pohodlná - urobte potrebné zmeny na to, aby ste sa cítili pohodlne a nie "polámane".

2) zmena, ktorá sa týka dieťaťa - niektoré deti niekedy akceptujú nočné zmeny, ak sú urobené  v súlade s ich povahou, niekedy súhlasia s držaním za ručičku, hladkaním a spievaním či masážou, a to bez toho, aby plakali. Ale pre niektoré mamičky je vlastne dojčenie jednoduchší spôsob, ako ich naspäť v noci uspať, a nie je dôvod tento prostriedok nevyužiť. A niektoré deti potrebujú ešte čas na to, aby v noci zaspali po precitnutí bez pomoci alebo aby akceptovali iné spôsoby uspatia bez plaču. V takom prípade ešte počkajte a pokúste sa o zmenu neskôr. Čo nie je možné dnes, môže byť možné o pár týždňov.

3) pre mnoho mamičiek časť nočnej únavy predstavuje aj snaha vynájsť nejakých spôsob, ako dosiahnuť to, aby sa dieťatko nebudilo. Niekedy ide o tlak okolia, ktorý núti matky počítať, ako často sa dieťatko v noci zobudilo. Časť nočnej únavy je naozaj možné eliminovať tým, že PRIJMEME, že dieťatko sa v noci budí, prestaneme prebudenia počítať a nadobudneme istotu, že každé dieťa raz samo od seba noc prespí.

4) požiadať na pár dní o pomoc niekoho z rodiny, aby ste si prípadne mohli pár dní pospať aj cez deň a nabrať nové sily.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcim len v noci