Kojení v těhotenství, vitamínové doplňky pro matku během kojení

Barbora    12.09.2021, 21:30

Zdravím, mám skoro 10m dcerku, která je plně kojena. Příkrmy papá ve vlnách - občas papá hezky, občas do ni nedostanu ani lžičku… Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná, zatím jen podle těhotenským testů, kontrolu u gyn plánujeme na cca 9tt. Zajímá mě, jak je to s kojením během těhotenství. Mám pocit, že je mlíčka trochu méně. Velmi nerada bych dcerku přestala kojit. Pokud by se množství mlíčka opravdu snižovalo, je jedinou cestou dokrmovat? Ovlivňuje těhotenství tvorbu mléka? Je nutné, nebo vhodné, užívat nějaké vitamíny během kojení a těhotenství ? Moc děkuji za rady.

Milá Barboro,

o dojčení v tehotenstve si môžete prečítať naše podrobné články tu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tehotenstvo/

V článku sa dočítate podrobné vysvetlenia toho, prečo počas tehotenstva môžete pokračovať v dojčení a následne môžete dojčiť po pôrode obe deti súčasne. To, či počas tohto obdobia budete užívať vitamíny, je voľba, ktorá nesúvisí s dojčením. Počas dojčenia sa tvorba mlieka zníži v dôsledku pôsobenia tehotenských hormónov a hoci sa postupne bude zvyšovať, bude nízka, najmä teraz v začiatkoch tehotenstva. Tvorbu mlieka nie je v tehotenstve možné zvýšiť a vzhľadom na to, že ste otehotneli v čase, kedy je vaše staršie dieťatko ešte maličké, je dôležité zamerať sa na to, aby získavalo dostatok jedla a takisto tekutiny. Pri bábätku takéhoto veku je dôležité vykryť znížený príjem mlieka jedlom (keďže vaše bábätko má 6 mesiacov nie je žiaden dôvod na to, aby dostávalo umelé mlieko) a vytvárať príležitosti, aby sa bábätko vnímalo všetky funkcie dojčenia (zaspávanie a spánok na prsníku, utíšenie pri bolesti alebo psychicky náročnej situácii atď.). Vaše mliečko nemá zníženú kvalitu, práve naopak, vaše mlieko je teraz zložením podobné tomu, ktoré sa tvorí matkám tesne po pôrode (a označuje sa ako kolostrum). Vaše bábätko tak má jedinečnú šancu druhýkrát  vo svojom živote získať obrovské množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré sa v materskom mlieku nachádzajú a ktoré už pravdepodobne nikdy inokedy v živote už nebude mať možnosť získať. Toto je dôležité aj pre vás, pretože bábätko bude takto pravdepodobne lepšie chránené pred ochoreniami, ktoré by mohli teraz predstavovať riziko pre vás a pre nenarodené bábätko.

Je však skutočne potrebné vykryť zníženú tvorbu mlieka jedlom. Dávajte bábätku papať všetko, o čo prejaví záujem, vytvárajte príležitosti pre papanie, nechajte ho hrať sa s jedlom. „Postupnosť“ pri zavádzaní potravín nemá žiadnu oporu vo vedeckých štúdiách, či odporúčaniach organizácií ako WHO, ESPGHAN a iných, ktoré sa venujú podpore zdravia. V tejto situácii je naopak dôležité čo najskôr previesť bábätko na čerstvú, pestrú stravu, ktorá bude výživovo rozmanitá. Prečítajte si tento článok venovaný tomu, ako dávať bábätku jedlo:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

a ponúkajte bábätku aj vodičku. Vhodná je akákoľvek pitná voda. Vodu dieťaťu podávajte z normálneho otvoreného pohárika (bez náustkov a „sosáčikov“ či slamiek - pretože takéto nádoby sú len iná forma fľaše a sú zbytočné) a nechajte dieťatko, aby sa hrou učilo piť. Dojčené dieťa nepotrebuje fľašu. Pri malom bábätku, ktoré sa ešte len učí piť, bude pravdepodobne najpraktickejšie trénovať pitie vody z pohárika doma a vonku je jednoduchšie ho dojčiť. Ak mu predsa budete chcieť nosiť vodu von (prípadne, ak bude už staršie), je na vás, v čom ju budete nosiť, ale určite nemusíte investovať do žiadnej dojčenskej fľaše či špeciálneho pohárika s náustkom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení v těhotenství, vitamínové doplňky pro matku během kojení