Dojcenie a prve prikrmy

lili    15.02.2013, 10:35

Pekny den prajem, v prvom rade Vam chcem podakovat za moznost obratit sa na Vas, pretoze tych info je tak vela naokolo az to v konecnom dosledku posobi niekedy zmatocne pre mamicky.Mam 5 mesacneho synceka, ktory vazi 8 kil. Je plne dojceny.Mam vsak pocit, ze mliecko mu uz nestaci, pretoze si pyta prilis casto.A tak som mu zacala davat prve prikrmy v podobe mrkvicky, zemiacika, jablcka.Po nich je velmi spokojny.Neviem vsak kolko toho je dost.Napriklad: rano ho nakojim, potom o nejaky cas mu dam jabl.vyzivku-par lyziciek,neskor opat kojim, neskor mrkvicka. Je vhodne mu dat pred nocou aj kasu?budi sa totiz takmer kazdu hodinu a pol. Ja si totiz myslim, ze vzdy je lepsie dat dietatu, ked mu mliecko nestaci, uz nejaku zeleninku akoby som mu mala dava UM. A dalsia vec suvisiaca s mojou otazkou je, ci s tymito prikrmami prichadza aj doplnanie tekutiny. Napriklad vodou ci cajikom. Zatial si myslim,ze mu staci MM ku smadu.dakujem za radu a ostavam s pozdravom

Milá Lili,

to, že si synček často pýta dojčenie, nemusí vôbec súvisieť s tvorbou mlieka, vzorec dojčenie a to, ako často si deti dojčenie pýtajú sa mení, a niekedy sa bábätká v tomto veku chcú dojčiť častejšie, ako keď boli malé, pretože si tým napĺňajú rozličné iné potreby než len príjem materského mlieka. Takže je dosť dobre možné, že synčekovo správanie je normálne a že je všetko s dojčením v poriadku.

V vašej otázky nie je zrejmé, na základe čoho uvažujete o tom, že materské mlieko synčekovi nestačí, každopádne v takejto situácii je možné urobiť kroky, ktoré by pomohli, aby sa zvýšila tvorba mlieka a dieťa by získavalo viac mlieka pri dojčení. Pri znížení tvorby mlieka sa mnohé deti začnú správať tak, že sa menej dojčia, sú menej ochotné sa prisať, niekedy sa prisávajú a pijú len v polospánku, inak sa odťahujú, prehýbajú či plačú. Z vašej otázky nie je zrejmé, či toto synček robí alebo nie, alebo či dôvodom pre vaše obavy je, že sa zistilo, že prestal dobre priberať, každopádne, ak je skutočne obava o to, že synček prijíma menej mlieka pri dojčení opodstatnená, potrebujete urobiť opatrenia na zvýšenie tvorby mlieka:

a) Prečítajte si tento dokument a odstráňte príčiny, prečo sa tvorba mlieka mohla znížiť. A čo je ešte dôležitejšie, podniknite kroky na jej zvýšenie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

b) Na zvýšenie tvorby mlieka použite bod 7 z tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Pre zhodnotenie situácie a ďalšie odporúčania kontaktujte poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ohľadom zavádzania príkrmov si prosím prečítajte túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111

a túto odpoveď, ktorá sa týka zavádzania tekutín:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=50

Máte pravdu, že podávanie príkrmov je v tomto veku vhodnejšie ako podávania umelého mlieka.

V rámci príkrmov môžete synčekovi pripravovať aj rôzne obilninové kaše napr. uvarenú obilninu rozmixovanú s vodou. Neexistuje nič také ako „kaša na dobrú noc“, ktorá by zabezpečovala, že dieťa bude „lepšie“ spať. "Potreba" podávať takéto kaše a s nimi väčšinou aj umelé mlieko po 6. mesiaci je len marketingový ťah firiem vyrábajúcich umelé mlieka. Zvýšenie frekvencie nočného dojčenia môže byť v tomto veku normálne, pričom to nemusí vôbec súvisieť s dojčením. Spánok detí a počet prebudení sa v priebehu času menia. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať.  Môže sa stať, že sa bábätká budia častejšie, ako keď boli maličké. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istá, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vám pomôže to, že budete vedieť, že váš synček potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohol zaspať, a aby sa naučil, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázal naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa váš synček začína prebúdzať a vy ho začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ho teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí a nebude v noci plakať. Toto znamená, že napriek mnohým zobudeniam sa aj vy, aj on vyspíte lepšie. Ak navyše máte synčeka blízko seba alebo pri sebe v posteli, aj pre vás je dobré dojčiť synčeka v polospánku, pretože tiež rýchlejšie zaspíte a zobudenie nebude pre vás také náročné. Synček navyše môže vypiť počas noci podstatnú časť svojho príjmu mlieka a to je dôležité pre jeho prospievanie. V noci sa tvorí matkám najviac prolaktínu a bábätká majú možnosť vypiť dostatočné množstvo mlieka. Dojčite teda synčeka v noci tak často, ako chce, a vytvorte si v noci podmienky na to, aby došlo k čo najmenšiemu prebudeniu - napríklad tým, že budete so synčekom spať spolu v posteli. Toto obdobie je jedinečné a nikdy sa nevráti.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a prve prikrmy