Cumlik a dojcenie 2

petra    19.02.2013, 17:53

pekny den, som Vam velmi vdacna za cenne rady ktore ste mi poskytli. Na moje prekvapenie sme hned dalsi den cumlik nepouzili a nejak sme to zvladli. Sice bol spanok kratsi a s neustalym hojdanim, ale neskor sme to dospali v kociku a bez cumlika! Dufam ze to nebola len nahoda a pojde to takto aj dalej :) Chcem sa este opytat na cmulanie prsteka - bez cumlika si dcerka aj castejsie cmula prstek. Bud je to ukazovacik - ten iba cucka, alebo palcek - ten vsak "saje". Moze aj toto nejako negativne ovplyvnit kojenie? Este budeme pracovat na odstraneni cumlika cez noc, pretoze po kazdom nakojeni ho dcerka po nejakej polhodinke pyta (vtedy jej nemam dat ake mliecko a prsnik ju iba rozculi). A tiez by som poprosila radu, ako cumlik nahradit pri prvych zubkoch. Aj ked to uz bude asi individualne vyplyvat z nasej situacie a spravania dcerky. Dakujem opat za rady.

Milá Petra,

aj my veríme, že takýchto úspechov, ako ste popísali, bude čoraz viac a hoci to možno občas nevyjde podľa vašich predstáv, čoskoro budete používať cumlík menej a menej často, až si jedného dňa uvedomíte, že ho už nie je potrebné používať. Proces, ktorým prejdete, musíte vy sama citlivo riadiť podľa toho, ako sa to bude individuálne vyvíjať a ako to budete obe zvládať.

Čo sa týka cmúľania palčeka, zmeniť zaužívanú rutinu nie je jednoduché ani pre bábätko. Je samozrejme dobré, aby dcérka nepoužívala ani cumlík, ani palček, ale možno nepôjde všetko odstrániť zo dňa na deň. Súčasne by bolo dobré dať čas prostriedkom na zvýšenie tvorby mlieka, ktoré sme vám odporučili, ktoré môžu takisto zmierniť častosť cmúľania palčeka.

K tejto otázke si prečítajte tieto odpovede z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=195

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=102
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cumlik a dojcenie 2