Bolest bradaviek po nocnom kojeni

dana    19.02.2013, 16:39

mam 5,5 mesacneho syna, je plne kojeny, prisava sa pekne. problem je len vnoci, kedze spava s nami, kedykolvek sa prisaje a nakrmi sa. zial, niekedy cicka dlhsie, rano sa potom budim s bolestivymi bradavkami, kedze vnoci si polohu neviem odsledovat- lebo spim:) neviem, ako riesit tento problem, lebo sa na nocne kojenie nezobudim vzdy...da sa nejako ozdravit bradavky po takomto nocnom cickacom ataku?:) citala som, ze lanolin nie je vhodny, co mam pouzit a ako sa zariadit, aby som si nesposobila nejake nezelane poranenie bradaviek? dakujem!

Milá Dana,

je dobré, že spávate so synčekom a môže sa dojčiť kedykoľvek potrebujete, spoločné spanie pomáha tomu, aby takéto dojčenie nebolo unavujúce pre matku, pretože, ako sa ma píšete, matka môže pri dojčení spať.

Jedna z vecí, ktoré môžete začať robiť hneď teraz, je dať si pozor na polohu, v ktorej dojčíte a v ktorej zaspávate. Mamičky sa na toto sťažujú, keď v noci pri dieťati zaspia v rozličných zvláštnych polohách a nedajú si pozor na to, ako ležia. Dôvodom je väčšinou únava a to, že mamička už ani nemá silu sa poriadne otočiť. Ale skúste sa na to trošku viac zamerať, lebo aj pri takomto dieťati sa dá ležať tak, aby ste si zabezpečili svoje vlastné pohodlie. Takže si najprv urobte vlastné pohodlie tak, aby ste mohli nechať synčeka prisať v polohe, v ktorej sa vám dobre leží a v ktorej bude blízko pri vašom tele, na prsník sa bude prisávať so zaklonenou hlavičkou (brada smeruje do prsníka). Prípadne vyskúšajte čokoľvek iné, čo by vám pomohlo nájsť dobrú polohu.

Súčasne by bolo dobré vyhodnotiť dojčenie ako také, ako sa synček správa počas dojčenia, posúdiť pitie na prsníku, vylúčiť prípadné iné príčiny spôsobujúce bolesť bradaviek (napr. používanie cumlíka či fľaše a iné) a či bolesť bradaviek nesúvisí s príčinami, ktoré rieši tento protokol

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

S týmto všetkým vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolest bradaviek po nocnom kojeni