Neustále problémy s bradavkami, ako tomu predchádzať?

Lea    19.02.2013, 16:40

Zdravím. Mám polročnú dcérku, ktorú stále dojčím. Už tri týždne po pôrode som mala problém s bradavkami, nastúpil zápal prsníka, antibiotiká a na odporučenie gynekológa aj prikrmovanie z fľaše, ktoré bolo iba cez deň a asi 3x. Po mesiaci sa všetko ustálilo, no znovu to prišlo - bolesť, nárek. Pomohol mi lanolín a všetko bolo v poriadku zhruba po troch týždňoch. Tiež ten stav pohody netrval dlho a od Vianoc mám problém doteraz. Najprv to boli obidve bradavky, no jedna je už v poriadku. Druhá ma ešte stále neuveriteľne bolí, hnisá a mám v nej doslova zárez. Dezinfikovala som to bórovou vodou a mastila najprv lanolínom, no prešla som na masť Cicaderma, lebo tá hojí poranenia vraj lepšie. Bola som s tým za gynekológom (u nás v meste nepoznám žiadnu lak. poradkyňu, ani tu asi nie je... :( ) a povedal, že jediné, čo mi môže v tomto stave pomôcť je prestať dojčiť, čo však ja NEDOVOLÍM. Dcérka zhruba 2x do dňa papká niečo iné (obed - zemiak + zeleninka a mäsko, poobede kašičku s lyžičkou). Dudká dudu, ale z fľaše piť nechce. Dokonca aj čajík jej dávam len s lyžičkou, lebo s fľašou sa len hrá. Ani ma to veľmi netrápi, no niekedy by som chcela, aby aspoň tú fľašu prijala, lebo mliečko len z jedného prsníka jej nestačí a z dvoch je to náročné (aj keď ju dojčím aj z toho boľavého). Poraďte mi, prosím, lebo už som zúfala a najviac mi na tom ešte škodí svokra, ktorá vinu kladie na moje plecia, vraj som už v 3. mesiaci mala dojčiť iba v noci a neustále mi to vyčíta. Ďakujem

Milá Lea,

je zrejmé, že potrebujete okamžitú pomoc. Na základe zdiagnostikovania bolesti v priamom kontakte s vami by sa dali urobiť kroky, ktoré by viedli k jej odstráneniu. Riešením nie je používať popri dojčení občas fľašu a už vôbec nie prestať dojčiť cez deň alebo úplne prestať. Riešenie je nájsť príčinu bolesti a odstrániť ju. Preto je dôležité, aby ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

V súčasnosti naše certifikované poradkyne pri dojčení pôsobia vo všetkých regiónoch Slovenska, ak práve žiadna nie je v mieste vášho bydliska, určite stojí za to vycestovať k poradkyni pôsobiacej najbližšie k vám.

Spoločne s poradkyňou prejdete tieto body:
Prvý krok je zlepšenie polohy a prisatia bábätka. Nech je príčina bolesti akákoľvek, zlepšenie polohy a prisatia je vždy základom pre jej odstránenie.

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Je však možné, že napriek čítaniu a videám prisatie dcérky nemusí byť ideálne, pretože detaily takéhoto prisatia sa často dajú dotiahnuť až pri osobnom kontakte.

Ak je bolesť skutočne neznesiteľná, môžete si v obvyklej dávke celodenne dávať Ibuprofen (Ibalgin). Toto neodstraňuje príčinu bolesti, ale pomôže vám, aby ste vydržali dojčiť, kým zaberú ďalšie postupy. A hlavne vám to umožní skúšať správne prisávanie, pretože strach z bolesti niekedy spôsobuje, že sa mamičky boja priloženia ešte pred tým, než k nemu skutočne dôjde.

Prečítajte si tiež túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=310
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neustále problémy s bradavkami, ako tomu predchádzať?