3 letá a odstav

Tereza    26.10.2021, 14:49

Dobrý den, mám 3 letou dceru, kterou se snažím už od 2 let odstavit, a toho z toho důvodu, že čím je starší, tím je mi kojení méně příjemné. Začalo to druhým těhotenstvím, kdy mě strašně bolely bradavky, chtěla jsem po, tenkrát 2 létě dceři, aby mě nechala odpočinout kojila se třeba 1x denně. Jenže čím víc jsem ji to "zakazovala" tím více se chtěla kojit (přesto, že se kojila už jen tak 2-3x denně). Protože mě bradavkynuz opravdu hodně bolely, i krvácely. A celkově už jsem začínala cítit nechuť ke kojení, jsem se rozhodla zalepit si bravaky náplastěmi. Ale ani to nepomohlo. Vydrželi jsme 3 dny jekotu, thani trička, vyloženě agresivního chování vůči mě alá dej mi tu kozu, až jsem se rozhodla si náplasti odlepit a radši "trpět". Ale zjistila jsem, že mi mléko už neteče. Brala jsem to jako výhru. Bohužel dceři bylo jedno jestli teče. A tak jsem ji celé těhotenství kojila 1x denně, přesto, že chtěla víc. Ale alespoň 1x denně jsem byla schopná to vydržet. Čím je starší, tím nepříjemnější to pro mě je. No, pak jsem porodila, dceru jsem nechtěla odstavit, aby neměla pocit, že miminko je víc než ona. I když bych řekla, že tenkrát byla k odstavu dost načatá, týden si neřekla o prso. Ale teď? Jsem 4 měsíce po porodu, dceru jsem kojila tak 1x týdně. No a teď poslední měsíc začalo peklo. Chce kojit pořád, jakože fakt. Je schopna v noci se přikrást do postele a pricucnout se, je agresivní. Kdyz jsem nahá, okamžitě mi sahá na prsa a křičí, že chce cucat. Kolikrát mladší vytrhne prso a přisaje se. Pořád mi nepříjemné sahá na bradavky. Snažím se jí vysvětlit jak moc je mi to nepříjemné (jako že pro mě už je to vážně za hranicí snesitelnosti, nesnáším už doteky ani od chlapa, jakýkoliv dotek je mi zle. Chci je mít svoje tělo zas jednou jen pro sebe. No ale jak z toho ven? Jak ji odstavit, aniž bych ji ublížila? Vysvětlování absolutně nepomáhá, a do toho musím kojit mladší. Už nevím co dál :(

Milá Terezo,

odporúčame vám v tejto situácii nájsť si laktačnú poradkyňu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Hľadať riešenie pre túto situáciu bude omnoho jednoduchšie v osobnom kontakte, aby ste mali možnosť získať nielen všeobecné rady prostredníctvom internetu, ale personalizované odporúčania podľa toho, čo všetko spoločne s laktačnou poradkyňou prejdete.

Medzi prvé kroky konzultácie s laktačnou poradkyňou by teda malo byť to, že by ste prešli vašu situáciu, mali by ste možnosť rozprávať o všetkých svojich pocitoch, frustráciách. Utriedili by ste si, čo presne vám prekáža na súčasnej situácii, či to bolesť, nepríjemné prisatie, či ide aj o dotyky staršej dcérky, ako konkrétne by ste si predstavovali, aby kontakt s ňou vyzeral.

Niektoré oblasti toho, čo popisujete, je možné riešiť z hľadiska dojčenia, napríklad, ak ide o to, že časť nepríjemných pocitov je súvisiaca s bolestivými bradavkami, v tejto oblasti môžete s laktačnou poradkyňou prejsť možné prostriedky pre preliečenie bradaviek, faktory, ktoré túto bolesť zhoršujú (napríklad, ak staršia dcérka dostáva tekutiny zo slamky, či pohárikov s náustkami) a podobne.

Iné oblasti toho, čo popisujete, súvisia aj s celkovou vyčerpanosťou, ktorá je pri starostlivosti o dve malé detičky pochopiteľná. Mnohé ženy ostávajú v tejto náročnej situácii bez adekvátnej pomoci, hoci by potrebovali pravidelne pomoc so starostlivosťou o domácnosť, varenie, upratovanie, či iné povinnosti, ktoré popri deťoch majú a takisto aj s deťmi. Spoločne s laktačnou poradkyňou by ste mohli prejsť túto oblasť, či sú ľudia, ktorí by vám mohli pomôcť, dokonca aj tak, že by ste nejaký čas v týždni mali len pre seba a nemuseli sa zaoberať deťmi, aspoň chvíľu, prípadne by niekto vzal staršiu dcérku na prechádzku a dohnali by ste spánkový deficit pri spánku s mladšou dcérkou. Averzia voči dotykom a vôbec kontaktu so staršou dcérkou je často prejavom absolútneho vyčerpania, v ktorom žena aspoň takouto formou kričí o pomoc. Je nesmierne dôležité, aby ste získali pomoc pre seba, aby ste necítili za hranicou svojich fyzických možností, neboli ste chronicky nevyspatá a hladná. Mnohé z toho, čo popisujete z hľadiska správania staršej dcérky sa totiž dá korigovať paradoxne práve množstvo pozitívnej pozornosti dokáže znížiť mieru afektovaného negatívneho správania zo strany dcérky. K tejto téme máme celý kurz o vzťahovej výchove (nielen) dojčených detí, ktorý pomáha vidieť mnohé rodičovské situácie z iného pohľadu a hľadať riešenia, ktoré fungujú a pomáhajú dieťaťu, aj jeho rodičom:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/ako-vychovavat-dojcene-deti/

Rozhovor s laktačnou poradkyňou vám pomôže identifikovať, ktoré všetky situácie a faktory by ste potrebovali zmeniť a spoločne prejdete možné riešenia týchto situácií. Medzi riešenie môže patriť aj obmedzenie častosti dojčenia prípadne úplné ukončenie dojčenia. Práve vďaka dôkladným rozhovorom s laktačnou poradkyňou budete môcť urobiť rozhodnutie, ktoré ak urobíte, budete si za ním potom omnoho jednoduchšie stáť a bude sa aj jednoduchšie realizovať (aj z hľadiska prijatia vášho rozhodnutia dcérkou). V prípade, že sa rozhodnete dojčenie obmedziť, alebo ukončiť, vám laktačná poradkyňa poskytne nielen psychickú podporu a povzbudenie, ale aj praktické tipy, ako tieto kroky urobiť čo najcitlivejšie. Je dôležité ich riešiť v osobnom kontakte, pretože vaša situácia je jedinečná. Vo všeobecnosti si môžete prečítať tieto odporúčania o tom, ako ukončiť dojčenie čo najcitlivejšie:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8509



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 3 letá a odstav