Dojčenie a amelgen

Zuzka    08.11.2021, 13:19

Dobrý deň, dieťatko 12 mesiacov, dojčené na požiadanie, nemáme žiadne problémy. Mám plánovaný KET a 7 dní mám užívať liek Amelgen. Lekár ma ubezpečil že ho popri dojčení môžem užívať, v pribalovom letáku stojí že sa nesmie užívať počas dojčenia. Maličká je samozrejme prvoradá. Nemáte prosím skúsenosť s týmto liekom? Príspevok posielam, kam mám poslať doklad o zaplatení? Ďakujem pekne za odpoveď.

Milá Zuzka,

váš lekár postupoval správne, keď vám odporučil pokračovať v dojčení. Táto veta, ktorá je na letáku uvedená, je ochranou firmy vyrábajúcej daný produkt a tiež ukážkou toho, ako málo sú cenené dojčiace matky na to, aby sa tým daná firma seriózne zaoberala. Je na škodu veci, že pohodlnosť takýchto firiem a snaha chrániť sám seba následne vytvára dojem, že dojčiace matky nemôžu v prípade choroby užívať nič, čo nie je pravda. Užívanie Amelgenu dopĺňa hladinu progesterónu, ktorú by ste prirodzene mali mať v tele v období po ovulácii. Nenavýši hladinu progesterónu, ktorú materské mlieko obsahuje bežne. Ak by bolo možné, aby progesterón prechádzal do materského mlieka v závislosti od toho, koľko ho žena má v krvi, potom by vplýval na dojčené deti, a napríklad dojčené dievčatká by kopírovali menštruačný cyklus svojej matky. A to takto nie je. Okrem toho, že Amelgen zníži tvorbu mlieka na absolútne minimum a tak dieťa nebude piť prakticky takmer žiadne mlieko, sa do materského mlieka nebude dostávať nič z toho, čo budete užívať. Tvorbu mlieka by znížilo aj samotné tehotenstvo. Toto je jediná vec, ktorú sa oplatí zvážiť, pretože ročné dieťatko získava ešte pomerne veľa materského mlieka, je dôležité, aby ste tento príjem mlieka vykryli pestrou a nutrične vyváženou stravou a tekutinami. Napriek tomu má zmysel pokračovať v dojčení, pretože dojčenie je omnoho viac než materské mlieko, nehovoriac o tom, že vaše dieťatko stále určité množstvo materského mlieka bude získavať.

Prečítajte si aj toto vysvetlenie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a amelgen