Odsávanie mlieka a nadbytočná tvorba mlieka

Lucia    08.11.2021, 13:41

Dobrý deň, som mamina 3-týždňovej dcérky. Dieťatko je kŕmené výlučne materským mliekom, ktoré si však odsávam kvôli vpadnutým bradavkám. Mojim bradavkám nepomohla ani stimulácia odsávačkou. Cez klobúčiky mi malá vôbec nepije, iba si ich dudle ako cumlik. Problém je, že mlieko sa mi tvorí veľmi, na jeden krát odsajem aj 240 ml z obidvoch prsníkov a malá vypije zatiaľ max 80.. o dve hodiny môžem odsávať znova rovnaké možsrvo a cez noc bez pretečenia nevydržím ani pauzu 6 hodín. Prosím Vás, poraďte mi, ako mám zregulovať tvorbu mlieka. Ako často si mám odsávať a koľko... bojím sa, že keď si mlieko neodsajem, tak sa mi prsia zapália. Ďakujem za pdpoveď. Lucia

Milá Lucia,

ženy často personál v pôrodnici presvedčí, že pre prisatie bábätka je dôležité to, akej veľkosti alebo výzoru sú ich bradavky. Bábätko sa však neprisáva na bradavku, ale na dvorec prsníka. „Vpadnuté“ bradavky sú jedna z možností, ako môžu normálne bradavky vyzerať. V tejto situácii existujú spôsoby, ako pomôcť bábätku začať sa prisávať k prsníku. Fakt, že sa vám podarilo udržať vynikajúcu tvorbu mlieka je výborným predpokladom pre to, aby sa so správnou pomocou vaše bábätko začalo prisávať. Navyše práve vo veku približne okolo mesiaca sa často pri neprisávajúcich sa bábätkách začne situácia s neprisávaním obracať a bábätko sa prisaje. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Poradkyňa vám ukáže, ako prilákať bábätko k prsníku a pomôcť mu správne asymetricky sa prisať. Potom spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Spolupráca a koordinácia ďalších krokov s laktačnou poradkyňou vám môže pomôcť významne urýchliť tento proces a dať šancu bábätku dojčiť sa.

Je možné, že bábätko sa na prvej poradenskej návšteve laktačnej poradkyne odmietne prisať, poradkyňa pri dojčení vám v takom prípade vie poradiť postupy, ktoré ho môžu na prsník postupne prilákať a ukáže vám ako medzičasom, kým sa začne bábätko prisávať, kŕmiť ho tak, aby sa dojčenie ohrozovalo čo najmenej:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/ 

Základom týchto postupov je intenzívny fyzický kontakt, ideálne koža na kožu a trpezlivé ponúkanie prsníka, pričom medzičasom sa pracuje na zvyšovaní tvorby mlieka a dieťatko sa kŕmi mimo prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/ 

do času, kým sa na prsník nezačne prisávať. Fľaša nie je potrebná na dokrmovanie. Fľaša celú situáciu zhoršuje. Ak sa bábätko odmietne prisať k prsníku, dokončite kŕmenie pohárikom, tak ako vás to naučí laktačná poradkyňa v osobnom kontakte.

Je tiež možné, že vo vašom prípade bude vhodné pomôcť bábätku získať dobrý tok mlieka hneď zo začiatku dojčenia pomocou laktačnej pomôcky na prsníku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

ktorej cievka sa priloží k prsníku hneď pri prisávaní bábätka, aby bolo motivované dobrým tokom mlieka k tomu, aby ostalo prisaté na prsníku.  S týmto vám pomôže poradkyňa osobne a toto môže pomôcť prekonať zmätenie fľašou.

Dôležité bude tiež udržať tvorbu mlieka tak, aby vaša tvorba mlieka pokrývala potrebu mlieka bábätka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Porozprávajte sa s laktačnou poradkyňou o tom, ako postupovať ohľadom vašej tvorby mlieka. Porozprávajte sa o tom, aké množstvo mlieka odsávať denne. Zvlášť, ak by sa vám podarilo začať bábätko prisávať k prsníku, bude toto ešte jednoduchšie.

Je dôležité, aby ste tieto kroky urobili spolu s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám mala ukázať správne prisatie a vyhodnotiť pitie, príp. si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy sa bábätku ťažko prisáva na prsník.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník s už pripravenou laktačnou pomôckou – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka.

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsávanie mlieka a nadbytočná tvorba mlieka