Odmietanie prsníka

Nika    08.11.2021, 14:11

Dobrý deň, chcela by som sa poinformovať, či by ste mi vedeli pomôcť alebo to z vášho pohľadu nema zmysel už riešiť. Mám 11 mesačného synčeka, ktorý bol do 7 mesiacov plne dojčený. S príkrom sme začali v 7 mesiaci po dohode s detskou lekárkou, pretože nás dovtedy trápili koliky a mávali sme dosť problémy s bruškom. Postupne sme zaviedli aj ďalšie dva príkrmy, (desiata, obed, olovrant). Ráno, večer a v noci bol stále dojčený. A v podstate aj pri poobednom aj rannom spánku sa často uspal dojčením. Posledné dva týždne s tým dosť bojujeme. Má už 4 zúbky a pri dojčení ma začal hrýzť. Prvé razy keď to spravil, tak som mu povedala no no, nemôžeš ma hrýzť a aj som mu malíček strčila pomaly do úst, ale vždy sa začal jedovať a plakať. Prisal sa potom až na nejaký tretí pokus. Posledný týždeň máme však taký problém, že ma pohrýzol do bradavky a odvtedy sa už nechce prisať, dokonca keď vidí že si vytiahnem prsník a chcem mu ho ponúknuť, tak hystericky začne plakať, otočí sa a vôbec ho nechce. Začala som si teda mlieko odsávať, problém je že ho nechce ani také odsaté, pretože fľašku mi odmieta od malička, rovnako aj dudel. Keď náhodou ho vypije tak len keď mu ho dám po lyžičkách. Je to pre mňa trápenie, lebo v noci keď sa často budil, prsníkom sa upokojil, poprípade sa napil a zaspal. A viac menej to bol aj zdroj tekutín, keďže čaje a vodu tiež moc nechce a keď tak len trošku a pomocou lyžičky. Neviem ako ďalej postupovať, či sa mám na dojčenie v jeho veku už "vykašľať" alebo mám pokračovať nejako ďalej. Len keď odmieta prsník neviem ako.

Milá Nika,

situácia, keď dieťatko začne takým spôsobom, ako popisujete, odmietať dojčenie, pravdepodobne predstavuje štrajk.

Pozrite si prosím tento materiál o štrajku, ktorý súčasne popisuje kľúčové kroky - ako zvýšiť tvorbu mlieka a ako zintenzívnením fyzického kontaktu s bábätkom napomôcť zvýšiť šance, že sa prisaje:
Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Od prirodzeného odstavenia, ktoré nastáva omnoho neskôr, sa štrajk okrem iného líši aj tým, že dieťatko väčšinou nie je úplne spokojné s tým, že sa nedojčí - cez deň sa môže dieťatko správať relatívne pohodovo, ale v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta.

Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže a vysvetlí postupy, ktoré vám môžu pomôcť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a okrem toho s vami prejde zoznam možných príčin, pre ktoré môže aj neskôr poklesnúť tvorba mlieka a bábätko sa tento fakt môže reagovať odmietaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Častou príčinou v tomto období býva napr. liečba matky (napr. aj užívanie hormonálnej antikoncepcie), prípadne iné príčiny, ktoré vám možno napadnú pri čítaní tohto článku o tom, ako pokračovať v dojčení po skončení výlučného dojčenia, napríklad podávanie veľkého množstvo jedla a nahrádzanie dojčenia jedlom:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Odporúčame vám použiť postupy uvedené v materiály o štrajku a je možné, že sa opäť všetko vráti do pôvodných koľají a synček sa začne znovu dojčiť. Najkľúčovejšie v tomto bode je zvýšenie tvorby mlieka a udržanie tvorby mlieka odstriekavaním (čím predídete aj preplneným prsníkom a hrčkám) - odstriekané mlieko môžete synčekovi dávať do jedla či do hrnčeka na pitie. Vylúčte dôvody, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť (príliš rýchle zavádzanie veľkého množstva príkrmov, ktoré znížilo tvorbu mlieka, používanie fľašky, cumlíka a pod.). Tekutiny synčekovi dávajte z obyčajného pohárika (bez náustkov a pod. - pohárik s náustkom je len iný typ fľaše). Používanie fľaše nie je potrebné a spôsobuje problémy s dojčením a to aj ak sa fľaša začne používať pri staršom dieťati.

Okrem toho využívajte kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že synček sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospatý v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Ak udržíte tvorbu mlieka, máte šancu, že po pár dňoch sa synček bude opäť dojčiť tak ako predtým. Momentálne sa nemusíte obávať, že by mu z hľadiska výživy niečo chýbalo, obzvlášť, ak sa k dojčeniu vráti.

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prsníka