Nepravidelna mestruacia po ukonceni dojcenia

Barbara    14.11.2021, 10:02

Dobry den, dceru som dojcila na poziadanie 27 mesiacov. Menstruaciu som dostala, ked mala dcera 17 mesiacov a bola pravidelna. Po ukonceni dojcenia mi ale aktualne menstruacia meska tyzden (tehotenstvo je vylucene). Moze mat suvis ukomcenie dojcenia s meskajucou menstruciou? Dakujem pekne za odpoved

Milá Barbora,

dojčenie so situáciou, ktorú prežívate, nesúvisí. Z hľadiska dojčenia menštruačný cyklus ženy ovplyvňuje hormón prolaktín. Ten majú ženy vo vysokých hladinách v prvých týždňoch a mesiacoch po pôrode, čo pre mnohé ženy znamená to, že nemajú vôbec menštruáciu. Hladina prolaktínu približne po roku sa však dostáva na úroveň, ako ju majú ženy, ktoré po pôrode nedojčili. A to je dôvod, pre ktorý väčšina žien približne v 1,5 roku po pôrode dostane menštruačný cyklus späť. Cyklus sa vráti práve preto, že ho dojčenie už nijako neovplyvňuje. Nepravidelnosti v cykle potom môžu súvisieť – tak ako pri iných ženách – najmä so stresom. A starostlivosť o malé dieťa predstavuje záťaž, ktorá môže prispieť k stresu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nepravidelna mestruacia po ukonceni dojcenia