Odmietanie fľašky a návrat do prace

Monika de Neef    14.11.2021, 10:12

Dobrý den, syn 4,5 mesiaca je plne dojčený na požiadanie, cumlík nepoužívame. Žijeme v zahraničí a v 6,5 mesiaci veku nastupujem do prace na štyri dni v tyzdni, syn nastupuje do jaslí. Začali sme trénovať pitie odsateho mliečka z fľašky, avšak bez úspechu (MAM, Dr. Brown). Pohárik s náustkom mu zdá sa robí menší problém. Je možné, aby v dni keď som v práci dostával prikrmy a trosku odsateho mlieka cez pohárik, s tým že počas prace budem naďalej odsávať? Dakujem pekne. Monika

Milá Monika,

vo veku vášho bábätka je možné dojčenie s prácou zladiť relatívne dobre. V tomto veku už dieťatko totiž môže jesť akékoľvek príkrmy (skutočné jedlo). Môže mu tiež dávať piť z obyčajného otvoreného pohárika (nie s pohárika so sosáčikom - to je len iný typ fľaše), prípadne, ak by nechcelo piť z pohárika, tak, kým sa to bude učiť, je možné, aby mu opatrovateľ dával príkrmy, ktoré budú dostatočne tekuté, čím sa pokryje aj potreba tekutín. Navyše vo vašom prípade nebudete preč príliš dlho, niektoré bábätká dokonca na matky počkajú, a pokiaľ v medzičase kŕmenia odmietajú, tak ich netreba nútiť. Zameškané doženiete po návrate z práce a bábätko môže počkať na váš návrat z práce s večerným spánkom.

Deti vo veku vášho synčeka už nepotrebujú fľašky, cumle ani umelé mlieko. Bude mu stačiť dojčenie v čase, keď s ním budete, prípadne jedlo, ktoré bude jesť počas vaše neprítomnosti.

Pre to, aby dojčenie pokračovalo jednoduchšie, vám pomôže vyhnúť sa použitiu fľaše, či pohárikov, z ktorých by bábätko salo (najvhodnejší je naozaj klasický pohárik) a vyhnite sa tiež použitiu cumlíka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie fľašky a návrat do prace