Separacni uzkost?

Karolína    24.11.2021, 09:56

Dobrý den, dceři bude za měsíc rok a půl, stále kojím. V noci je dcera velice často u prsa(tuším, že i kvůli zoubkum, které ji ted rostou jeden za druhym), přes den ráda usne i v kočárku, což je příjemná změna, neb od narození miluje nošení a i teď často vyžaduje spánek u prsa v nosítku. Máme velice kontaktní děťátko, což si na jednu stranu užívám,na druhou uz jsem ale opravdu hodně vyčerpaná. Kojení nijak neomezuji, vždy dostane když si přeje-přes den si dcera na prso za poslední měsíce už skoro nevzpomněla, ale poslední tři týdny, ať máme jakýkoliv denní program, mi prsa neustále hladí, mačká,chce pořád pít.. Bude s tím určitě souviset i nějaké její "mamamamama"období,kdy musím vše dělat já, tatínek jakoby byl najednou cizí, pořád ji musím nosit a často nespokojeně mručí, když se vzdálím jen pár kroků, nedejboze do jine místnosti,okamzite leti, casto i s placem,za mnou,zatimco nedavno si klidne chvilku hrala sama. Omlouvám se,protoze jsem si možná odpověděla sama,ale zajímalo by mě, zda jde např. o nějakou separační uzkost? Je v pořádku,ze se najednou chce kojit zase tolik moc, kdyz uz o prsa pres den nejevila zajem, bude to určitě o potrebe kontaktu,ze? Pada na me v kombinaci s unavou obcas bezmoc. Predem dekuji za odpoved.

Milá Karolíno,

deti v tomto veku majú rôzne obdobia z hľadiska častosti dojčenia. Nie je typické, aby sa dieťatko cez deň takmer nedojčilo (a toto niekedy vedie k zníženiu tvorby mlieka, čo sa môže prejaviť okrem iného aj častým nočným dojčením). Skôr je pre tento vek dieťatka typické to, čo popisujete – časté dojčenie, veľká potreba fyzického kontaktu, odmietanie tráviť čas s niekým iným ako s matkou. Dojčenie väčších bábätiek prestalo byť v našej spoločnosti vidieť. Stratili sme vizuálny obraz dojčenia. A toto spôsobuje, že ľudia netušia, čo je ešte pri dojčení dieťatka v tomto veku normálne, čo už nie je a ktoré správanie bábätka je potrebné korigovať. Do tejto oblasti zasahuje aj to, že ľudia majú určité predstavy o dojčení v súvislosti s výchovou, niektoré oblasti dojčenia sa v spoločnosti typicky vnímajú ako problém z hľadiska výchovy, napríklad to, čo popisujete vy. Matky, ale aj ich okolie, často riešia, čo je ešte normálne a čo už nie. Aj z tohto dôvodu sme pripravili kurz a e-book, ktoré sa venujú presne tejto téme a okrem toho, že vám poskytnú veľa rodičovských zručností a vysvetlení zvlášť k tejto téme úzkosti, o ktorej píšete, dajú vám uistenie a podporu pre to, aby ste pokračovali ďalej:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/ako-vychovavat-dojcene-deti/

https://www.mamila.sk/shop/knihy/26-vztahova-vychova-ebook.html

Deti v tomto veku sa typicky chcú dojčiť veľmi často, je to fáza, ktorú prežíva mnoho žien presne v toto veku dieťatka, prečítajte si napríklad tento príbeh:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dojcenie-dvojrocneho/

To, že bábätko v tomto veku reaguje veľkou nespokojnosťou na zákaz dojčenia v tomto veku, je prejavom toho, ako nesmierne dojčenie potrebuje. Spája sa to aj s tým, že v tomto veku ešte stále nedokáže veľa povedať, ale cíti obrovskú frustráciu, keď nedokáže vyjadriť, čo chce alebo nie je pochopené. Dojčenie mu pomáha mnoho z tejto frustrácie spracovať a zvládnuť a aj z tohto dôvodu potrebuje dojčenie veľa často. Dojčením v tomto smere bábätku nesmierne pomáhate a často si to človek ani neuvedomuje, lebo nevie presne, prečo sa dieťatko znova potrebuje dojčiť. Prijatie, ktoré dieťa zažíva pri dojčení, je preňho v tejto situácii liečivé. Získajte podporu pre dojčenie svojho dieťatka aj na podporných skupinách dojčenia, či už osobne alebo v týchto časoch najmä online formou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Separacni uzkost?