Kojení a strava

Veronika    25.11.2021, 12:44

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně stravování 6.měsíčního syna. Ten již od 4 m. dostává příkrmy, nicméně kojím stále co dvě hodiny. Synovi chutná vše. Nejraději má na snídani bílý 10% jogurt (cca 5 lžiček). Párkrát už dostal vajíčko ba tvrdo s bramborem (rozmixované). Řídím se informacemi z vaší přednášky, nejvíce se s nimi ztotožňuji. Nicméně mi včera DR. řekla, že mu s jogurtem zadělávám na problém, že by ho měl až od 8. měsíce, ať mu dávám jaše se sušeným mlékem. Nechápu, proč je čerstvý jogurt špatně a sušené mléko dobře? Stejně jako mi bylo sděleno, že dítě nesmí bílek. Mohu poprosit o názor? Nějak vnitřně cítím, že to dělám dobře a tyto názory už jsou překonané, sle samozřejmě ve mne DR. zasadila semínko pochybnosti. Děkuji Veronika

Milá Veroniko,

tešíme sa, že ste si vypočuli našu prednášku o zavádzaní príkrmov, pretože v tejto prednáške prinášame podrobné vysvetlenia k tejto téme. Tieto vysvetlenia vypracoval medicínsky tím o. z. MAMILA, skladajú si sa z pediatričiek a nefrologičky a opierajú sa o najnovšie vedecké poznatky v tejto oblasti. Prijať tieto informácie je však pre mnohých ľudí náročné kvôli tomu, čo je normou spoločnosti, teda tým, čo sa bežne v našej spoločnosti robí. V celej otázke zavádzania príkrmov neplatia „staré zlaté pravidlá“. Dôvodom je to, že „tradičná“ schéma zavádzania príkrmov, o ktorej ste sa matky na Slovensku bežne dozvedajú, nie je spôsob, ako zavádzať príkrmy dojčeným deťom, ale spôsob zavádzania príkrmov, ktorý sa jednoducho historicky ďalej traduje už desaťročia a bol pôvodne vypracovaný pre nedojčené deti a ktorý nemá oporu v žiadnych vedeckých poznatkoch v zmysle zavádzania príkrmov dojčeným deťom.

Všetky tieto „tradičné“ prístupy k prikrmovaniu v skutočnosti hovorili o nahrádzaní umelej výživy pri nedojčených deťoch, teda o tom, ako pri nedojčených deťoch na umelom mlieku čo najskôr po 6 mesiaci prejsť z kŕmenia umelou výživou na tuhú stravu. Tieto prístupy pochádzajú z obdobia spred 30 rokov, kedy deti neboli dojčené dlhšie než pár týždňov a vedelo sa, že po 6 mesiaci nemajú piť umelé mlieko a tak sa už od 4 mesiaca začalo aktívne a masívne nahrádzať umelé mlieko príkrmami (čo je správne).

Cieľom takéhoto zavádzania príkrmov je teda čo najrýchlejší prechod na príkrmy na úkor umelého mlieka. Pre nedojčené dieťa je toto v poriadku, pretože dávať dieťaťu, ktoré je ochotné jesť čerstvú a pestrú stravu, umelé mlieko po 6 mesiaci je škodlivá a zbytočná praktika. Ak tento istý postup aplikujeme pri dojčených deťoch, dosiahneme ten istý – hoci neželaný cieľ – dieťa začne jesť príkrmy na úkor materského mlieka a tvorba mlieka významne poklesne.

Pri masívnom zavádzaní veľkého množstva príkrmov nedojčeným deťom bolo namieste byť opatrný a tradične sa „začína zeleninou“. A odporúča sa skúšať jednu potravinu za druhou. Toto však nie je vaša situácia. Vy máte dojčené dieťatko. Dieťa, ktorého cieľom zavádzania príkrmov nie je nakŕmiť ho, ale naučiť ho jesť, zoznámiť ho s rôznymi druhmi potravy, chuťami, vôňami, konzistenciou. Hrať sa s jedlom. Vy nebudete musieť svoje dieťatko aktívne kŕmiť. Budete mu len ukazovať, že ľudia jedia a môže sa s jedlom hrať. Ak to necháte na bábätku, potom si v tomto čase z vášho jedla dá maximálne jednu – dve lyžičky. Ak pre to neexistuje nejaký špecifický dôvod, nie je dôvod bábätku nedávať vajíčko (a teda aj bielok). Za normálnych okolností je naozaj úplne jedno, že prvý príkrm bude cestovina s rajčinovou omáčkou alebo so zeleninou či mäsom. Bábätko toho nezje veľa. Skutočne jesť začne až po 2 roku života. A v takom prípade je naozaj úplne jedno, aké jedlo to bude. Ak mu dáte aj kúsok mäsa, ktoré bolo osolené a okorenené, čo sa stane? Vôbec nič. Ľudia zabúdajú, aké obrovské množstvá soli obsahuje napríklad umelé mlieko, ktoré bez obáv dávajú už novorodencom. Toto je inak obava týkajúca sa aj jogurtu – táto obava vychádza z nesprávnej predstavy, že množstvo bielkovín v jogurte zaťaží obličky bábätka. Tie však už od 4 mesiaca bábätka majú funkčnosť porovnateľnú s funkčnosťou dospelého človeka. A navyše, tak ako píšete, odporúčanie namiesto jogurtu dávať bábätku sušené umelé mlieko sa neopiera o vedecké informácie, ale je výsledkom neetického marketingu výrobcov umelého mlieka. Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že umelé mlieko po 6 mesiaci nemajú dostávať ani vôbec nedojčené deti, pretože jeho podávanie po 6 mesiaci je „škodlivé“ a „zbytočné“, vzhľadom na to, že vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí.

Bábätká majú záujem o skutočné a chutné jedlo. Nie je dôvod mu odopierať možnosť pohrať sa s kúskom mäsa z vášho jedla, len preto, že ste ho okorenili a osolili. Pokojne mu môžete dať hryzkať jabĺčko. Bude ho cmúľať, prípadne doňho zatínať zúbky, ak si aj niečo odhryzne, vypľuje to. Samozrejme, pri ponúkaní jedla je dôležité vždy byť v blízkosti bábätka, ale to sa týka aj situácie, keby ste mu dávali rozmixovanú stravu, aj na rozmixovanej strave sa môže bábätko začať dusiť. Prakticky sa teda nemusíte sústrediť na žiadnu špeciálnu stravu pre bábätko, nemusíte nič špeciálne chystať a variť. Jedzte vašu bežnú rodinnú stravu (a ak chcete, aby bábätko jedlo zdravo, je čas prehodnotiť zdravé stravovanie v celej rodine) a nechajte bábätko pozorovať vás pri jedle a skúšať vás napodobňovať.

Pri výbere príkrmov preto nemusíte prakticky riešiť nič, iba si dať pozor na tvrdé, guľaté jedlo, ako sú napríklad celé guľôčky hrozna (môžete dať bábätku hrozno do úst tak, že mu ho roztlačíte pri puske), alebo arašidové oriešky a podobne.

Preto skutočne nemusíte pripravovať žiadne špeciálne príkrmy. Nemusíte jedlo mixovať. Môžete bábätko zoznamovať s vašou stravou. Tak ako to robili ľudia milióny rokov počas evolúcie ľudského druhu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a strava